NATO se snaží rozptýlit turecké výhrady proti členství Švédska a Finska, Saudi Aramco těží z vysokých cen ropy

Představitelé NATO věří, že Turecko nebude brzdit přistoupení Finska a Švédska.

Představitelé NATO věří, že Turecko nebude brzdit přistoupení Finska a Švédska. Zdroj: Profimedia, E15

Finsko a Švédsko míří do NATO, situaci ale komplikuje Turecko. Ilustrační foto
Finsko a Švédsko míří do NATO, situaci ale komplikuje Turecko. Ilustrační foto
Finská premiérka Sanna Marinová vystoupila na tiskovce společně s prezidentem Saulim Niinistöem, oznámili záměr podat přihlášku do NATO.
Zařízení ropného obra Saudi Aramco, který těží z vysokých cen ropy.
Zařízení ropného obra Saudi Aramco, který těží z vysokých cen ropy.
7
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Západ tlačí na Turecko kvůli rozšiřování NATO

Země Severoatlantické aliance v čele se Spojenými státy věří, že výhrady Ankary neohrozí začlenění Finska a Švédska do vojenského paktu. Finský prezident Sauli Niinistö a premiérka Sanna Marinová v neděli společně oznámili, že Helsinky podají přihlášku do NATO. Stejný krok potvrdili i švédští vládnoucí sociální demokraté.

Jenže turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan v pátek uvedl, že kroku není nakloněn v souvislosti s postojem severských zemí ke Kurdům. Šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavusoglu v neděli vyjádření Ankary mírnil. Podle něj Turecko není proti rozšíření aliance, ale chce, aby oba státy přestaly podporovat skupiny, které Ankara považuje za teroristické, a zrušily omezení na vývoz některých zbraní do Turecka.

„Turecko dalo jasně najevo, že jeho záměrem není blokovat členství,“ řekl podle Bloombergu generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Je přesvědčen, že obavy Turecka nezdrží proceduru přičleňování, jeho snahou prý stále zůstává rychlý proces přijetí obou zemí. Jak představitelé aliance, tak zástupci předpokládaných budoucích členských zemí dávají najevo, že o tureckých požadavcích se intenzivně jedná.

SPD v Severním Porýní-Vestfálsku utrpěla porážku

Nedělní volby v Severním Porýní-Vestfálsku jasně vyhrála konzervativní Křesťanskodemokratická unie (CDU) stávajícího zemského premiéra Hendrika Wüsta, jež po sečtení naprosté většiny lístků získala téměř 36 procent hlasů. Na druhém místě skončila se zhruba 27 procenty sociální demokracie (SPD), pro kterou je výsledek prohrou.

Rozhodující silou mohou být v zemi Zelení, kteří získali 18 procent, což je o takřka dvanáct procentních bodů více než v roce 2017. „CDU je zpátky,“ prohlásil podle Deutsche Welle lídr strany Friedrich Merz, podle něhož byly zemské volby testem nálady na celonárodní úrovni.

Bělorusko přichází kvůli sankcím o miliardy dolarů

Západní sankce zablokovaly prakticky všechen běloruský vývoz do Evropské unie a Severní Ameriky a způsobují roční ztráty šestnáct až osmnáct miliard dolarů, uvedl podle státní agentury BelTA běloruský premiér Raman Haloučanka. „Přirozeně nemůžeme ztratit tento objem vývozu. Musíme jej přeorientovat na jiné trhy a to včetně asijského, afrického, blízkovýchodního a trhu Perského zálivu. Na tom teď pracujeme,“ řekl předseda vlády.

„Jednoznačně pokládáme sankce za nástroj nikoliv nátlaku, ale hybridní agrese. Určitě je to poslední stádium, které předchází klasické ozbrojené agresi,“ poznamenal rovněž Haloučanka.

Z trhů a burz

Pšenice dále zdražuje v reakci na indický zákaz exportu

Pšenice na mezinárodních trzích vyskočila nahoru poté, co Indie, druhý největší producent této základní obiloviny, zakázala její vývoz. Cena pšenice v Chicagu vzrostla téměř o šest procent, což je nejvíce za dva měsíce. Zákaz vývozu přichází v době, kdy úrodu obiloviny v Indii zasáhla vlna veder, která vynesla domácí ceny do rekordní výše.

Ceny pšenice letos na světových trzích stouply zhruba o šedesát procent, což zdražilo základní potraviny jako chleba a těstoviny. Indická vláda uvedla, že bude stále umožňovat již povolené vývozy a export do zemí, které požadují dodávky k uspokojení svých potřeb v oblasti potravinové bezpečnosti. Vládní představitelé také konstatovali, že zákaz není trvalý a může být revidován.

Krok ale o víkendu kritizovali představitelé skupiny zemí G7 a varovali před obdobnými opatřeními jinde. „Pokud by všichni začali uplatňovat vývozní omezení nebo zavírat trhy, krizi by to zhoršilo,“ řekl podle BBC německý ministr zemědělství Cem Özdemir.

Saudi Aramco těží z vysokých cen ropy

Saúdskoarabská ropná společnost Saudi Aramco v souvislosti s globálním růstem cen energií vykázala nejvyšší zisky od roku 2019. Státní energetický gigant zaznamenal v prvním čtvrtletí s 39,5 miliardy dolarů růst čistého zisku o 82 procent. Saudi Aramco zároveň minulý týden v souvislosti s rozsáhlým výprodejem akcií technologických firem sesadila Apple z pozice nejhodnotnější firmy světa.

„Společnost se zaměřila na pomoc při uspokojování světové poptávky po energii, která je spolehlivá, cenově dostupná a stále udržitelnější,“ uvedl v neděli podle BBC šéf firmy Amín Násir. „Energetická bezpečnost je životně důležitá a my investujeme dlouhodobě,“ dodal. Rijád ovšem dosud odolává západnímu tlaku výrazněji zvýšit produkci nad rámec dohody OPEC a přispět tak k poklesu cen suroviny.

Tweet dne

Dobře, lidi, máme první ukrajinskou jednotku, která v rámci protiofenzívy severovýchodě od Charkova přichází k ruským hranicím. Měli bychom očekávat, že Rusko v nadcházejících dnech ztratí i tento severní výběžek od města.

Reportér The Kyiv Independent Ilja Ponomarenko komentuje informaci ukrajinského ministerstva obrany, že jedna z jednotek domobrany v Charkovské oblasti vytlačila ruské síly z ukrajinského území a dosáhla státní hranice s Ruskem.

Stane se dnes

  • Evropská komise zveřejní pravidelnou prognózu hospodářského vývoje v Evropské unii.
  • Jednat budou ministři zahraničí zemí Evropské unie, k nimž se připojí i jejich ukrajinský kolega Dmytro Kuleba. Debatovat budou o nových sankcích proti Rusku a o podpoře Ukrajiny.
  • Britský premiér Boris Johnson se v Belfastu setká s Michelle O’Neillovou, šéfkou strany Sinn Féin, která poprvé zvítězila ve volbách do regionálního parlamentu v Severním Irsku.
  • Ruský prezident Vladimir Putin v Moskvě pořádá summit se svými protějšky z proruského vojenského paktu Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti.