Nebyl to moc dobrý týden, vyhodnotil Cameron vysvětlování panamské kauzy

Britský premiér David Cameron

Britský premiér David Cameron Zdroj: ctk/AP

Britský premiér David Cameron na jarním fóru své Konzervativní strany v Londýně připustil, že pochybil při vysvětlování kauzy kolem takzvaných Panamských dokumentů (Panama Papers). Odmítl ale, že se dopustil něčeho nezákonného. Cameron původně tvrdil, že žádný majetek ve firmách v daňových rájích nemá. Později přiznal, že spolu s manželkou vlastnil akcie v offshoreové společnosti svého zesnulého otce. V roce 2010 prý ale všechny prodal.

„No, nebyl to moc dobrý týden. Vím, že jsem se k tomu měl postavit lépe, a mohl jsem se k tomu postavit lépe,“ řekl dnes Cameron na jarním fóru své Konzervativní strany s tím, že vina za způsob, jakým se ke kauze uniklých dokumentů panamské právní společnosti Mossack Fonseca postavil, padá na jeho hlavu.

Cameron také přislíbil, že později zveřejní svá daňová přiznání za posledních několik let, což prý ještě žádný britský premiér nikdy neudělal.

Musí jít

Protestující v Londýně dnes nesli transparenty se sloganem „Cameron musí jít!“, zatímco jeden z nich zvedl papírovou loutku růžového prasete s Cameronovým obličejem namalovaným na hlavě. Někteří protestující hrozili, že budou ve vládní čtvrti Whitehall po neomezenou dobu tábořit.

Několik stovek levicových demonstrantů podle agentury AP při protestním průvodu Whitehallem bubnovali na bubny a pískali, když procházeli kolem premiérského sídla v Downing Street.

Předseda britské vlády ve čtvrtek uvedl, že s manželkou Samanthou vlastnili 5000 akcií v offshoreové společnosti svého zesnulého otce. V roce 2010 je ale prodali za zhruba 30 tisíc liber (milion korun). Cameron také zdůraznil, že nemá co skrývat a že v Británii zaplatil veškeré daně ze zisku.

Investiční fond na Bahamách

Cameronův zesnulý otec Ian řídil podle Panamských dokumentů investiční fond se sídlem na Bahamách. Zisky z tohoto fondu nebyly 30 let daněny v Británii, což umožnil složitý mechanismus, na jehož vytvoření se podílela společnost Mossack Fonseca sídlící v Panamě. Ta se specialuzuje na zakládání firem v daňových rájích a související služby.

Podle předsedy opoziční Labouristické strany Jeremyho Corbyna Cameron „ztratil důvěru britského lidu“.

Podle uniklých dokumentů ukrývají desítky prominentních politiků, byznysmenů a sportovců z řady zemí světa svůj majetek v daňových rájích, aby se vyhnuly jeho zdanění ve své zemi. Na únik zpráv reagovalo oznámením o zahájení vyšetřování už několik hlav států a vlád. Dokumenty se týkají údajně i 283 Čechů, kteří drží akcie jedné nebo více offshoreových firem.

První velkou obětí kauzy Panamské dokumenty se stal islandský premiér Sigmundur Davíd Gunnlaugsson, který kvůli kauze v čele vlády ve středu večer skončil.