Sankce vůči Rusku: Odpojení od systému SWIFT a zmrazená aktiva drtí ruskou ekonomiku

Globální zprostředkovatel a vykonavatel finančních transakcí v mezinárodnímu platebnímu styku SWIFT

Globální zprostředkovatel a vykonavatel finančních transakcí v mezinárodnímu platebnímu styku SWIFT Zdroj: Reuters

Státy Evropské unie se o víkendu dohodly s Velkou Británií, Kanadou a se Spojenými státy na dalších sankcích vůči Rusku. K těm nejdůležitějším patří rozhodnutí odpojit většinu ruských bank od globálního platebního systému SWIFT, což bankám znemožní provádět transakce se zahraničím. Spojenci se snaží také zmrazit aktiva ruské centrální banky a ochromit tak ruskou ekonomiku.

K odpojení Ruska od systému SWIFT již dříve vyzvala Ukrajina, ve čtvrtek učinili totéž ministři pobaltských států. Ostatní země se k tomuto kroku stavěly nejdříve zdráhavě. Vývoj událostí na Ukrajině ale přiměl Evropskou komisi navrhnout lídrům členských zemí vyřadit část ruských bank z mezinárodního platebního systému.

Další opatření míří přímo proti ruské centrální bance. Spojenci se snaží omezit její možnost disponovat obrovskými devizovými a zlatými rezervami, které činí zhruba 640 miliard dolarů. Celková výše ruských aktiv, která chtějí spojenci zmrazit, činí podle francouzského ministra financí Bruna Le Maire téměř bilion dolarů.

Co je SWIFT?

SWIFT je nezávislá společnost provozující vlastní platební systém, která podléhá právu Evropské unie a vlastní ji zúčastněné instituce se sídlem v Belgii. SWIFT například umožňuje rychlou komunikaci mezi bankami a finančními institucemi po celém světě, zvyšuje produktivitu zpracování informací a snižuje náklady na jejich přenos. Jedná se pouze o systém zasílání zpráv. SWIFT nedrží finanční prostředky ani cenné papíry a nespravuje účty klientů.

Systém využívá přes jedenáct tisíc finančních institucí ve více než dvou stovkách zemí. Síť SWIFT provozují datová centra ve Spojených státech, Švýcarsku a v Nizozemsku, k přenosu dat slouží podmořské komunikační kabely. Konkurencí jsou služby Fedwire, Ripple, ruský SPFS nebo čínský CIPS. Ty ale dominantní pozici systému SWIFT ani zdaleka neohrožují.

Video placeholde
SWIFT - Co znamená tato matka všech sankcí pro Rusko • Videohub

První zemí světa vyloučenou ze systému SWIFT se stal v březnu 2012 Írán. Íránské banky byly tehdy odpojeny v rámci zpřísnění mezinárodních sankcí vůči Teheránu za jeho jaderný program. Země kvůli tomu ztratila polovinu příjmů z vývozu ropy a zhruba třicet procent zahraničního obchodu. Íránské banky byly znovu připojeny na globální transakční síť v únoru 2016.

O vyjmutí Ruska ze sítě SWIFT uvažovaly evropské země už v roce 2014, kdy Rusko začlenilo Krym do svého území. Stalo se tak na žádost parlamentu Republiky Krym. Nyní je však využití této zbraně výrazně reálnější.

Odpojení od platebního systému způsobilo šok nejen ruským podnikům, ale i jejich zahraničním zákazníkům, zejména odběratelům ropy a plynu, upozornil server CNN. Pro evropské věřitele je navíc obtížné získat z Ruska zpět své peníze.

Tvrdé sankce přivodily výrazný propad rublu, na který v pondělí zareagovala centrální banka zvýšením základního úroku z 9,5 na dvacet procent. Zvýšením základní sazby chce zbrzdit propad ruské měny a zmírnit dopady sankcí na ruskou ekonomiku. Kurz rublu oslabil od počátku února téměř o čtyřicet procent.

Řadoví Rusové od neděle stojí v dlouhých frontách před bankomaty v obavách, že sankce povedou k nedostatku hotovosti.