Německá tajná služba: Na let MH17 stříleli ukrajinští povstalci

Pozorovatel OBSE u trosek malajsijského letadlo na východě Ukrajiny

Pozorovatel OBSE u trosek malajsijského letadlo na východě Ukrajiny Zdroj: CTK/AP

místo dopadu malajsijského letadla na Ukrajině
místo dopadu malajsijského letadla na Ukrajině
místo dopadu malajsijského letadla na Ukrajině
místo dopadu malajsijského letadla na Ukrajině
místo dopadu malajsijského letadla na Ukrajině
7
Fotogalerie
Kdo vystřelil na let MH17 nad východní Ukrajinou? Německá Spolková zpravodajská služba má jasno – protileteckou střelu na letoun s 298 lidmi na palubě vypálili povstalci z ukořistěného systému Buk. Ukrajinské ministerstvo obrany ale toto tvrzení odmítá.

Tajná služba BND předložila parlamentnímu výboru pro kontrolu zpravodajců analýzu, podle které letoun aerolinek Malaysia Airlines sestřelil proruští povstalci. Šéf BND Gerhard Schindler závěry zpravodajců výboru představil 8. října, píše web týdeníku Der Spiegel.

BND svou analýzu mimo jiné opírá o satelitní snímky a různé fotografie. Podle nich separatisté ukořistili raketový systém Buk od ukrajinské armády a z něj 17. července odpálili raketu, která vybuchla těsně vedle malajsijského letadla. Komunikace mezi veliteli rebelů zachycená bezprostředně po pádu letadla ukrajinskou tajnou službou podle BND naznačila, že povstalci letadlo skutečně sestřelili.

Ukrajinská armáda ale v dnešním prohlášení takovou verzi událostí odmítla.“Vzdušné síly ukrajinské armády oficiálně prohlašují, že informace o zabavení raketového komplexu Buk-M1 teroristy v některé z ukrajinských jednotek neodpovídá skutečnosti,“ uvádí se v ministerské informaci.

Personál i výzbroj raketové jednotky dislokované v Doněcké oblasti byla podle ministerstva „operativně převelena do jiných oblastí ještě 29. června,“ tedy 18 dnů před katastrofou malajsijského letadla. Když povstalci areál jednotky obsadili, byla tam prý jen zastaralá a nepoužitelná automobilová technika.

Ruská státní agentura TASS v jedné ze svých červnových zpráv z Ukrajiny oznámila, že oddíl povstalců pronikl na území ukrajinské raketové jednotky v Doněcké oblasti a zmocnil se tam raket Buk. Zpráva měla datum 28. června.

Z odpovědnosti za tragédii se od té doby vzájemně obviňují Kyjev a Moskva. Nizozemští vyšetřovatelé se ve své první zprávě k případu otázce odpovědnosti za sestřelení letadla vyhnuli. Bylo pouze zjištěno, že stroj spadl po explozi trhaviny vně letadla.

BND ale došla k jednoznačným závěrům. Ukrajinské snímky, které svalovaly vinu na Rusko, byly prý zfalšované. Také tvrzení Moskvy, že raketu na malajsijské letadlo vystřelili ukrajinští vojáci a že poblíž dopravního stroje se pohybovala ukrajinská stíhačka, podle Němců neodpovídají skutečnosti.

Zaorálek: Nic nového

O informaci BND dnes v Lucemburku s novináři hovořil český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. S odvoláním na svůj rozhovor s německým kolegou Frankem-Walterem Steinmeierem řekl, že hodnota informace se přeceňuje. Typ důkazů je prý velmi podobný tomu, co bylo dosud známo a co mají podle Zaorálka k dispozici i české tajné služby. „Není to něco absolutně nového, co poskytuje zcela nový vhled,“ míní český ministr.

Zaorálek dodal, že událost pokládá za v zásadě zřejmou. „I tak si myslím, že naše poznání je poměrně slušné a víme, co se zhruba asi nad Ukrajinou stalo,“ uvedl. Letadlo podle něj sestřelili separatisté.

Při katastrofě malajsijského boeingu zahynulo všech 298 lidí na palubě, z toho čtyři Němci. Německé státní zastupitelství zahájilo vyšetřování neznámého pachatele s tím, že jej podezřívá z válečného zločinu.