Německé vládní strany souhlasí s kvótami pro ženy ve vedení firem

Jennifer Morganová, dosud šéfka SAPu. Nedávno bylo oznámeno, že "přestupuje" do řízení globálního investičního fondu Blackstone.

Jennifer Morganová, dosud šéfka SAPu. Nedávno bylo oznámeno, že "přestupuje" do řízení globálního investičního fondu Blackstone. Zdroj: Profimedia

Německá ministryně pro ženy a rodinu, Franziska Giffeyová.
Německá kancléřka Angela Merkelová.
Obchodování na burze ve Frankfurtu, právě firem obchodovaných zde se nová regulace dotkne.
V Německu budou povinné kvóty, shodla se na tom vládní koalice.
5
Fotogalerie

Společnosti s více než třemi členy v představenstvu a které jsou obchodovány na německé burze, budou brzy muset mít ve vedení alespoň jednu ženu. Nová úprava se dotkne i dozorčích rad podniků se státní účastí a úřadů. 

Strany německé vládní koalice pod vedením Angely Merkelové se dohodly na povinných kvótach pro ženy ve vedení firem obchodovaných na burze. Ministryně pro ženy a rodinu Franziska Giffeyová (SPD) nazvala dohodu historickým milníkem. Dosavadní systém, kdy měly firmy najímat ženy do vedení na dobrovolné bázi, podle ní selhal.

V budoucnu budou muset představenstva s více než třemi členy obsahovat minimálně jednu ženu. Počítá s tím dohoda vládních křesťanských a sociálních demokratů. „Skvělé, ohromná radost!“ uvedla na Twitteru profesorka sociologie berlínské Humboldtovy univerzity Jutta Allmendingerová, která patřila mezi čelní iniciátorky kampaně pro kvóty.

Německé firmy však už tak rády nejsou. Argumentovaly, že nebyl dostatek kvalitních kandidátek na role seniorního managementu. Podle nich také kvóty představují zasahování do interního fungování svobodně fungujících podniků. 

Ženy v současnosti představují pouze 12,8 procenta v představenstvech německých firem zahrnutých v burzovním indexu DAX. Zjistil to průzkum organizace AllBright Foundation. Například ve Spojených státech činí podíl žen ve vedení firem 28,6 procenta, ve Švédsku 24,9 procenta a v Británii 24,5 procenta.

Dle nové dohody mezi CDU/CSU a SPD budou také dozorčí rady společností, v nichž má většinu stát, angažovat alespoň 30 procent žen. Návrh by měl projít vládou v nadcházejících měsících. Opatření se bude týkat rovněž státních firem a úřadů financovaných z veřejných prostředků. 

„Dáváme šikovným a motivovaným ženám příležitosti, které si zaslouží,“ uvedla ministryně spravedlnosti Chrisitne Lambrechtová. „Je to velký úspěch pro ženy v Německu a zároveň jde o obrovskou šanci pro společnost a firmy jako takové,“ dodala.

Genderová rovnost na pracovištích a přístup k rovným příležitostem v byznysu u obou pohlaví se stal v Německu velkám tématem loni, kdy se Jennifer Morganová stala šéfkou velké softwareové společnosti SAP. Stala se vůbec první šéfkou firem zařazených do indexu DAX. 

O nové regulaci má být podle zástupců vládních stran formálně rozhodnuto v řádu měsíců.