Německo a Francie chtějí po Bruselu úpravu uprchlických kvót

uprchlíci v Itálii

uprchlíci v Itálii

Německo s Francií dnes zpochybnily současný návrh Evropské komise, který počítá s unijním přerozdělením 40 tisíc Syřanů a Eritrejců z táborů v Itálii a Řecku. Berlín s Paříží jsou toho názoru, že plán komise nebere plně v úvahu dosavadní úsilí, které obě země s přijímáním uprchlíků již vyvinuly.

„Mechanismus dočasného přemístění musí být založen na dvou principech stejné důležitosti: odpovědnosti a solidaritě. Myslíme si, že rovnováha mezi oběma principy v návrhu předloženém komisí zatím nebyla dosažena,“ uvedla ve společném prohlášení ministerstva vnitra Německa a Francie. Podle kvót ohlášených Evropskou komisí by obě země měly přijmout takřka 40 procent z celkových asi 40 tisíc běženců.

Prohlášení Berlín s Paříží učinily krátce před dvoudenním setkáním několika unijních ministrů vnitra, které dnes začíná na saském zámku Moritzburg nedaleko Drážďan. Jedním z témat schůzky, na které jsou očekáváni i američtí ministři vnitřní bezpečnosti Jeh Johnson a spravedlnosti Loretta Lynchová, jsou právě otázky přílivu běženců do EU.

Návrh na pomoc Itálii a Řecku ostře odmítá část členů evropské osmadvacítky. Je mezi nimi i Česko, na které by podle tohoto plánu připadlo 1328 azylantů.

Počet uprchlíků na milion obyvatel:Počty přidělených uprchlíků podle návrhu Evropské komisePočty přidělených uprchlíků podle návrhu Evropské komise|E15, EK, wikipedia.org

Počet uprchlíků na 1000 km2.Počty přidělených uprchlíků podle návrhu Evropské komisePočty přidělených uprchlíků podle návrhu Evropské komise|E15, EK, wikipedia.org

Sobotka: Kvóty a přerozdělování uprchlíků nejsou řešením
Povinné kvóty a přerozdělování uprchlíků nejsou podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) řešením současné migrační krize. Česko s nimi proto nadále nesouhlasí a bude se v rámci Evropské unie snažit, aby neprošly. Evropská komise dnes navrhla, aby další země osmadvacítky v příštích dvou letech převzaly od Itálie a Řecka 40 tisíc žadatelů o azyl. Na Česko by mělo připadnout 1328 lidí.
Balíček konkrétních návrhů a opatření, který dnes zveřejnila Evropská komise a který mimo jiné počítá s povinným přerozdělováním uprchlíků, nebere v potaz závěry dubnové Evropské rady,“ uvedl v tiskové zprávě Sobotka. Zkušenosti z minula podle něj ukazují, že Česko není místem, kde by se uprchlíci z Afriky a Blízkého východu chtěli dlouhodobě usazovat.
Povinné kvóty a přerozdělování uprchlíků bez ohledu na jejich vůli není dlouhodobě udržitelným řešením současné migrační krize,“ je přesvědčen premiér. „Nadále proto trvá pozice české vlády, která nesouhlasí se zavedením povinných kvót a podle toho budeme vystupovat i při společných jednáních s evropskými partnery,“ poznamenal také.
Sobotka zároveň podotkl, že se Česko nechce vzdávat odpovědnosti a je solidární zemí. K ochraně života uprchlíků je prý česká vláda připravena vynaložit veškeré úsilí. Zintenzivní podle něj pomoc uprchlíkům ve třetích zemích.