Německo je nadále rozdělené. Na západě země se stále vydělává více

Exportní artikl číslo jedna. V loňském roce se z Německa vyvezly vozy a automobilové díly v hodnotě celého přebytku zahraničního obchodu, tedy za 223 miliard eur. Snímek z výroby au Volkswagen. Právě automobilový průmysl je i lídrem podle platů a mezd.

Exportní artikl číslo jedna. V loňském roce se z Německa vyvezly vozy a automobilové díly v hodnotě celého přebytku zahraničního obchodu, tedy za 223 miliard eur. Snímek z výroby au Volkswagen. Právě automobilový průmysl je i lídrem podle platů a mezd. Zdroj: Profimedia

Euro
Euro
3
Fotogalerie

Propastné rozdíly v platech mezi východem a západem země přetrvávají v Německu i třicet let po pádu Berlínské zdi. Potvrzuje to mapa výdělků pro rok 2019, kterou začátkem týdne zveřejnila Spolková pracovní agentura (BA). Nejslabší regiony jsou v ní na východě země, v Sasku a Předním Pomořansku, nejsilnější v automobilovém srdci země kolem Wolfsburgu, kde sídlí koncern Volkswagen, a také v průmyslové aglomeraci Ingolstadt, kde se vyrábějí vozy značky Audi.

BA sleduje ve studii mediánovou úroveň platů, tedy střední hodnotu, která je statisticky výhodnější, neboť omezuje vliv extrémů (nejnižší a nejvyšší) na celkový statistický ukazatel, což se děje například při průměrování platů. Střední hodnota se tak blíží nejobvyklejšímu platu v oblasti. V celém Německu je to momentálně 3401 eur hrubého měsíčně.

Ve zmiňovaném Wolfsburgu to v roce 2019 bylo 5089 eur hrubého měsíčně, v Ingolstadtu jen o 85 eur méně. Pro srovnání v bavorském Mnichově, který je dlouhodobě považován za jedno z nejbohatších měst v Německu, byl platový medián 4440 eur. Mnichov je průmyslové centrum Bavorska, ale také tradiční univerzitní město. Platy akademiků tu proto vysoko přesahují všechny ostatní profese. Z platové mapy BA lze vyčíst, že mediánový plat akademika je v Mnichově vysokých 6030 eur hrubého měsíčně.

S mnichovským profesorem na univerzitě se ten berlínský nemůže v platu rovnat. V německém hlavním městě je střední plat učitele na vysoké škole 4723 eur hrubého, což ale vysoko přesahuje berlínský platový medián, který podle platové mapy BA činil 3383 eur.

Platová mapa je na první pohled barevně odlišena a přesně rýsuje bývalou hranici mezi východem a západem. Všech pět okresů s nejnižšími příjmy v zemi leží v bývalém východním Německu. Nejnižší mediánové platy si lidé odnesou domů na jihu Německa u hranic s Českem. Ve známém saském městě Görlitz je to 2380 eur hrubého, v oblasti Krušných hor 2390 eur. V Meklenbursku-Předním Pomořansku a na ostrově Rujana je to měsíčně 2423 eur hrubého.

Platová mapa BA odhaluje i velké rozdíly mezi platy mužů a žen. V celém Německu je ten rozdíl momentálně 12,5 procenta. Zatímco platový medián u mužů dosahuje hranice 3560 eur, u žen je to jen 3117 eur. V celém Německu existuje 23 okresů, kde se platy mužů a žen vyrovnají. Všechny v bývalém východním Německu. Naopak tam, kde se vyrábí pro automobilový průmysl, rozdíly v příjmech mezi muži a ženami prudce rostou a přesahují i dvacet procent. Ve Frankfurtu nad Odrou u německo-polských hranic pro změnu platy žen dokonce o 14 procent přesahují platy mužů.