Německo málo využívá levných peněz, mělo by více investovat, varuje OECD

Budova německého kancléřství

Budova německého kancléřství Zdroj: CC BY SA 3.0: Kieran Lynam via Flickr

Německo dostatečně nevyužívá nynějších rekordně nízkých úvěrových nákladů ke zvýšení investic, které jsou nezbytnou podmínkou dlouhodobého hospodářského růstu. Uvedla to Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) ve zprávě o německé ekonomice. OECD rovněž upozornila, že slabý vývoz by mohl podkopat důvěru domácích spotřebitelů.

„Vláda a podniky navzdory zdravým veřejným financím a vysoké ziskovosti jen málo využívají nízkých úrokových sazeb k posílení investic,“ uvedla OECD. Organizace zejména poukázala na slabé investice do „znalostního kapitálu“, tedy do patentů a dalších forem duševního vlastnictví, softwaru a manažerských dovedností; v těchto oblastech Německo podle OECD zaostává za ostatními velkými světovými ekonomikami.

Prioritou německé vlády je vyrovnaný rozpočet a Berlín je tradičně neochotný výrazněji zvyšovat výdaje na investice, i když jej k tomu partneři v Evropě často vyzývají. Minulý měsíc kabinet schválil rozpočtové plány na příští rok, které předpokládají zvýšené výdaje na imigraci, bezpečnost a infrastrukturu, avšak bez deficitu a nových výpůjček.

Německo by podle OECD podpořilo investice, kdyby uvolnilo svazující regulaci na poli profesionálních služeb. Mělo by rovněž prodat státní podíly v zemských bankách a poskytovat více podpory projektům obecních investic.

De Government Spending To GDP

OECD uvedla, že slabé ekonomiky hlavních německých obchodních partnerů by mohly dál oslabit vývoz. To by mohlo podkopat spotřebitelskou důvěru, která je nyní hlavním motorem růstu největší evropské ekonomiky.

OECD v lednu snížila odhad růstu Německa na letošní rok na 1,7 procenta, což by bylo stejné tempo jako loni. Zdůvodnila to útlumem mladých tržních ekonomik a jeho dopadem na vývoz z Německa.

„Výraznější útlum aktivity na rozvíjejících se trzích a opětovný útlum v eurozóně by mohly oslabit německý export více, než se předpokládá, utlumit investice a negativně ovlivnit spotřebitelskou důvěru,“ uvedla OECD.