Německo prý navrhuje pozastavení členství Řecka v eurozóně

demonstrace v Řecku

demonstrace v Řecku Zdroj: ctk/AP

Jako jednu z možností dalšího postupu v řecké krizi německé ministerstvo financí navrhuje pětileté pozastavení členství Řecka v eurozóně. Napsal to list Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) a údajně to řekl i jeden ze zdrojů na dnešních krizových jednáních ministrů financí eurozóny v Bruselu. Řecký činitel, který se rozhovorů účastní, ale agentuře Reuters řekl, že německý ministr financí Wolfgang Schäuble na jednáních nic takového nepředložil.

Německá agentura DPA později uvedla, že podle jejích informací byl nápad odsouhlasen německou kancléřkou Angelou Merkelovou i lídrem SPD Sigmarem Gabrielem. Existuje údajně také písemná verze návrhu, napsal na Twitteru zpravodaj německé televizní stanice ZDF Stefan Leifert.

Podle dokumentu ministerstva řecké návrhy nejdou dostatečně daleko. „Tyto návrhy postrádají zásadní reformy, které by modernizovaly zemi a přinesly jí dlouhodobý hospodářský růst a udržitelný rozvoj,“ citoval FAS z dokumentu ministerstva. „Potřebujeme lepší a především udržitelné řešení,“ píše se v dokumentu.

Schäubleho úřad podle listu předložil dva alternativní návrhy dalšího postupu. Podle prvního by Atény své návrhy urychleně vylepšily a do nezávislého svěřeneckého fondu, z něhož by se splácel řecký dluh, by přesunuly řecké státní podniky a další majetek v hodnotě 50 miliard eur (1,35 bilionu korun).

Atény by také pod dohledem Evropské komise uskutečnily reformu státní správy a zavedly automatické výdajové škrty při překročení rozpočtových cílů. Podle zdrojů Reuters Schäuble tuto myšlenku na sobotním jednání nadnesl.

Druhý scénář navrhuje, aby si Řecko vzalo „timeout“, kdy by na nejméně pět let přerušilo členství v eurozóně. Během té doby by restrukturalizovalo svůj dluh, zřejmě ve formátu, v jakém to dělá Pařížský klub věřitelských zemí při odepisování dluhů státních dlužníků. Řecko by zůstalo v EU a dostávalo by technickou a humanitární pomoc.

Plány odmítnuté voliči

Řecká vláda ve čtvrtek předala představitelům eurozóny reformní plán zahrnující tvrdá úsporná opatření, podobná těm, která řečtí voliči v nedělním referendu s velkou převahou odmítli.

Zástupci Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu dnes informovali členské země eurozóny, že za určitých podmínek jsou nové řecké návrhy „základem pro jednání o novém záchranném programu Evropského stabilizačního mechanismu (ESM)“.