Německo zasáhly přívaly sněhu a ledovka. Ruší se stovky letů, vlaky nabírají zpoždění

Letiště ve Frankfurtu zrušilo polovinu plánovaných letů (17. 1. 2024)

Letiště ve Frankfurtu zrušilo polovinu plánovaných letů (17. 1. 2024) Zdroj: profimedia.cz

Německo zasáhlo silné sněžení, na jihu země se tvoří silná ledovka. Letiště převentivně ruší stovky letů, na některých místech zůstanou zavřené i školy. Meteorologové varovali, že v západní a severní části země by mohlo během 24 hodin napadnout 15 až 35 centimetrů sněhu. Problémy jsou i na silnicích a na železnici.

Letiště v Saarbrückenu zcela přerušilo provoz, na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem je zrušených 600 ze zhruba tisícovky plánovaných letů a v poledne letiště zastavilo další starty. V Mnichově je odvoláno 250 ze 650 leteckých spojů.

Nejrušnější německé letiště ve Frankfurtu počítá s tím, že odbaví nanejvýš polovinu z plánovaných letů, výpadky předpokládají i letiště v Düsseldorfu a Bonnu. Rušení se týká mimo jiné linek do Prahy a z Prahy, vyplývá z internetových stránek Letiště Václava Havla.

Železniční dopravce Deutsche Bahn zrušil několik dálkových spojů a oznámil, že rychlíky ICE vzhledem k počasí budou jezdit sníženou rychlostí a spoje budou nabírat velká zpoždění. Rychlostní vlaky nevyjely například na linkách ze Stuttgartu a Frankfurtu nad Mohanem do Paříže. Výpadky postihly i autobusové spoje.

Mezi německými letišti a Prahou by mělo být podle informací z úterý zrušeno deset letů, řekl Michal Procházka z Letiště Praha. „Byly to čtyři přílety a čtyři odlety do Frankfurtu a jeden přílet a jeden odlet do Mnichova,“ uvedl. Odpolední linka do Mnichova by zatím měla odletět podle plánu, ale situace se podle Procházky může vyvíjet. „Cestující by měli sledovat internetové stránky svého dopravce,“ dodal.

Kvůli hromadné srážce vozidel se u města St. Ingbert uzavřel úsek dálnice A6 ve směru na Mannheim. Nadprůměrné množství nehod řeší policie také v Bádensku-Württembersku a Bavorsku.

Ve spolkových zemích Severní Porýní-Vestfálsko, Hesensko a Bavorsko se dnes uzavřela část škol a školek, někde se žáci budou učit na dálku. Vyučování je zrušené například v Darmstadtu, v Norimberku kvůli ledovce nefunguje svoz odpadu. Mnohé podniky kvůli počasí doporučily svým zaměstnancům práci z domova, varování meteorologů platí až do čtvrtečního rána.