Německo zvažuje možnost euroreferenda

šéf poslanců FDP v německém Bundestagu Reiner Brüderle

šéf poslanců FDP v německém Bundestagu Reiner Brüderle Zdroj: profimedia

Německá federální vláda zvažuje referendem o budoucnosti eura. O možnosti referenda se jako první zmínil ministr financí Schäuble (CDU), nyní možnosti projednávají s předsedou frakce koaličních liberálů Rainerem Brüderlem (FPD). Řeší se zejména to, v jaké míře se má Německo vzdát suverenity v rámci probíhající eurokrize.

S ohledem na vývoj dluhové krize Rainer Brüederle referendum o politické budoucnosti EU nevylučuje. „Můžeme přijít k bodu, kdy referendum o Evropě bude nutné,“ řekl Brüderle pro list Hamburger Abendblatt. Další vývoj krize ukáže, jak si státy cení svou suverenitu, ale společné bankovní mechanismy jsou podle něj nezbytné.

Brüderle také pro list uvedl, že se čeká na zářijové rozhodnutí Spolkového ústavního vůči euru záchrannému fondu ESM a Evropskému fiskálnímu paktu. Podobně se již v červnu vyjádřil federální ministr financí Wolfgang Schaeuble. Ten ale uvedl, že by Němci měli v důsledku krize spíše hlasovat o nové ústavě.

Zato šéf opoziční SPD Sigmar Gabriel již otevřeně vyzval k referendu. Požaduje společnou odpovědnost za dluhy všech zemí eurozóny a zároveň přísnou kontrolu. Pro ústavní smlouvy musí vypracovat dodatek k ústavě, který se by pak měl předložit občanům v referendu.