Nenecháme se zatáhnout do závodů ve zbrojení, vkázal šéf NATO

Americká armádní technika během přesunu z cvičení NATO v Rumunsku (ilustrační foto)

Americká armádní technika během přesunu z cvičení NATO v Rumunsku (ilustrační foto) Zdroj: ctk

Ruský prezident Vladimir Putin při zahájení vojenské přehlídky na Rudém náměstí
Vojenská přehlídka v Moskvě
Vojenská přehlídka v Moskvě
Vojenská přehlídka v Moskvě - čínský prezident Si Ťin-pching a jeho ruský hostitel Vladimir Putin
Vojenská přehlídka v Moskvě
13
Fotogalerie
Severoatlantická aliance se nenechá zatáhnout do závodů ve zbrojení, zajistí ale bezpečnost svých členských zemí. Prohlásil to generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Všechny členské země aliance podle něj uznávají význam kontroly zbrojení a mají zájem na konstruktivnějších vztazích s Ruskem. "Musíme ale reagovat, když se situace mění," poznamenal. Podle generálního tajemníka NATO není rozpor mezi posílením alianční obrany a snahou o politický dialog s Ruskem.

Jevgenij Lukjanov, zástupce šéfa ruské Bezpečností rady, branného a bezpečnostního orgánu ruského prezidenta, dnes v Moskvě varoval východoevropské členy aliance, že se stávají potenciálním terčem ruských jaderných sil.

Rusko ostrými slovy reaguje na záměr USA umístit do skladů v regionu až 250 kusů své těžké vojenské techniky.

Stoltenberg k tomu poznamenal, že americké tanky a další technika jsou určeny ke cvičením. „Minulý podzim jsme rozhodli zvýšit počty cvičení, protože musíme zvýšit a posílit připravenost našich sil. Vítám rozhodnutí Spojených států,“ řekl a připomněl také slib USA, že spojence v regionu podpoří klíčovými prvky jako je tankování ve vzduchu, strategická letecká přeprava či prvky speciálních sil.

Ministři dnes a ve čtvrtek v Bruselu hodnotí, jak NATO uvádí do života kroky odsouhlasené loni v září na summitu ve Walesu. Tehdy se alianční lídři dohodli, že spojenci v reakci na ruský postup na Ukrajině a jinde na východě Evropy posílí vojenská cvičení i další přítomnost ve východoevropských členských zemích. Součástí reakce byl také vznik nových sil velmi rychlé reakce, jejichž první jednotky by měly umět čelit případné hrozbě jen v řádu několika dní.

Stoltenberg odmítl obvinění z agrese

Stoltenberg dnes odmítl obvinění z agrese NATO, která opakovaně zaznívají z Ruska. „Reagujeme na nové bezpečnostní prostředí. Ale vše, co děláme, je obranné, vyvážené a plně v souladu s našimi mezinárodními závazky,“ prohlásil. Zopakoval, že Rusko podporuje separatisty na Ukrajině.

Připomněl také, že nové výzvy evropské bezpečnosti nejsou nyní jen na východní hranici NATO, ale také na jihu, kde na Blízkém východě dál sílí Islámský stát. „Kdybychom v takové situaci nedělali nic, to by byl důvod ke znepokojení,“ řekl Stoltenberg novinářům.

Podívejte se: Rusko ukázalo na květnové přehlídce nové zbraně

Postup NATO na východě Evropy je podle něj odpovědí na vývoj, který je v Rusku patrný už dlouhou dobu. „Rusko už mnoho let zvyšuje své obrané výdaje. Ve stejnou dobu spojenci své výdaje snižovali,“ připomněl Stoltenberg. Právě otázka obranných výdajů, které přes politické deklarace v části zemí aliance dál klesají, je dalším významným tématem nynějšího ministerského jednání.