Neobvyklý Oktoberfest: svátek piva v palestinské vesnici láká tisíce lidí

Oktoberfest palestinského pivovaru Taybeh

Oktoberfest palestinského pivovaru Taybeh Zdroj: Profimedia

Oktoberfest palestinského pivovaru Taybeh
Oktoberfest palestinského pivovaru Taybeh
Oktoberfest palestinského pivovaru Taybeh
Oktoberfest palestinského pivovaru Taybeh
Oktoberfest palestinského pivovaru Taybeh
29
Fotogalerie

Fenomén pivních slavností pronikl z Evropy i na poměrně nečekané místo. Svůj Oktoberfest totiž pořádá v převážně muslimské Palestině tamní pivovar Taybeh. Svátek přitahuje tisíce domácích i zahraničních fanoušků a jeho pořadatelé ho také chápou jako mírumilovný protest proti izraelské okupaci palestinského Západního břehu. 

Pivovar ze stejnojmenné palestinské křesťanské obce Taybeh, ležící zhruba 12 kilometrů severovýchodně od metropole Západního břehu Ramalláhu, organizuje vlastní Oktoberfest od roku 2005. Koná se obvykle první říjnový víkend, letos se však uskutečnil již koncem září. Podle webu pivovarské firmy ho navštěvuje 16 tisíc lidí, včetně diplomatů nebo biskupa řeckokatolické církve.

Návštěvníky pivního svátku baví místní hudební skupiny i umělci z celého světa. „Jedná se o klidný odpor proti izraelské okupaci, lepší tvář Palestiny," řekl spolumajitel pivovaru Nadim Khoury deníku The Times of Israel.

Nadim Khoury založil pivovar v roce 1994 se svým bratrem Davidem po návratu z USA. Pivo vaří z českého chmele a dalších dovozových surovin.

Loni Taybeh vyrobil šest tisíc hektolitrů piva, celkem ho nabízí šest druhů: zlaté, tmavé, jantarové, lehké, bílé a nealkoholické. Téměř 40 procent produkce míří do Izraele, část jde i na export, zejména do Skandinávie, Británie, Itálie nebo Japonska a příští rok je v plánu také prodej do Spojených států.

„Podnikání v Palestině, obzvláště v pivovarnictví, není stejné jako jinde ve světě. Nemáme žádné hranice, letiště, přístavy. Náboženství, kultura, vzdělání, reklama, existuje mnoho překážek," dodal Nadim pro The Times of Israel.

Dcera Nadima Madees Khoury, která pivovar řídí, pro server Albawaba.com popsala například potíže s dopravou. Přeprava piva do izraelských přístavů Haifa nebo Ašdod podle ní kvůli zdržení na checkpointech trvá tři dny, ačkoli auto stejnou trasu urazí za dvě hodiny.

Problémy však mají také se zásobováním vodou. Její zdroj leží tři kilometry od podniku na palestinském území, je ale pod kontrolou Izraelců. Firma si proto stěžuje, že kvůli přerušovaným dodávkám vody často nemůže vyrábět.

Taybeh byl dvě desítky let jediným pivovarem v Palestině. Loni však získal konkurenci v podobě značky Shepherds Beer (Ovčáckého piva) z vesnice Birzeit.