Nepřipadá mi to normální, prohlásil Babiš o žalobě Evropské komise kvůli kvótám

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Anna Vacková, E15

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Andrej Babiš
Andrej Babiš
5
Fotogalerie

Žalobu kvůli odmítání programu přerozdělování žadatelů o azyl, kterou podala Evropská komise na Česko a další dva unijní státy, nepovažuje premiér Andrej Babiš za normální. Poukázal na to, že některé země také nenaplnily kvóty a Evropská komise je nežaluje. Premiér chce záležitost probrat koncem ledna s šéfem Evropské komise Jeanem Claudem Junckerem.     

"Mně to nepřipadá normální, že když si někdo vzal jen několik migrantů, tak na něj není žaloba a na nás je, ale to je nějaký proces. Uděláme vše proto, abychom přesvědčili Evropskou komisi a nebyl na nás žádný dopad," řekl Andrej Babiš na čtvrteční tiskové konferenci.

Babiš tím narážel na skutečnost, že uprchlické kvóty splnilo pouze pět států a Evropská komise žene před Soudní dvůr Evropské unie pouze tři z odmítačů - Česko, Maďarsko a Polsko. Na Česko podle Evropské unie připadalo 2600 uprchlíků, převzalo ale jen dvanáct migrantů ze Sýrie.

Premiér ve čtvrtek zároveň uvedl, že chce žalobu na Česko řešit s předsedou Evropské komise Jeanem Claudem Junckerem. "Já mám termín s panem Junckerem 29. ledna v Bruselu. Je to můj první termín, máme spolu večeři. Samozřejmě se na to připravuju," řekl Babiš. Zopakoval, že program přerozdělování žadatelů o azyl považuje za "neefektivní a rozdělující Evropu".

Postup Evropské komise vysvětlil v minulosti pro deník E15 ředitel think-tanku Europeum Vladimír Bartovic tím, že česká vláda na rozdíl od jiných států odhlasovala, že uprchlíky nechce. "Slovensko ukázalo nějaké vstřícné gesto, zatímco Česká republika svým způsobem poměrně arogantně rozhodla, že ne - nepřijme nikoho a basta," uvedl Bartovic. 

Podle mluvčího unijního soudu Balázs Lehóczkiho se první slyšení nebude konat dříve než v listopadu či prosinci. Čtvrtkem začíná procedura, kterou zahájila Evropská komise. Žalované státy včetně Česka mají nyní právo na krok Evropské komise reagovat, uvedl mluvčí. 

S kvótami nesouhlasí i opoziční strany. "Žaloba Evropské komise kvůli odmítání programu přerozdělování žadatelů o azyl proti Česku a dalším státům pouze zbytečně prohlubuje protievropské nálady a problém nijak neřeší. Národní státy mají právo samy rozhodnout o tom, koho chtějí na svém území," napsal na Twitteru předseda ODS Petr Fiala. 

Podobný názor vyjádřil i předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, který žalobu označil za chybu. "Komise tak nynější žalobou nic nevyřeší, jen bohužel zvýší odpor lidí v ČR, Maďarsku a Polsku proti EU," uvedl.

Podle bývalého ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) je systém kvót od počátku nefunkční a nesmyslný. "Doufám, že si to uvědomuje i současná vláda a že bude schopná pozici Česka uhájit. Ostatně řada členů pro odmítnutí kvót hlasovala, až na známého vítače pana (ministra spravedlnosti Roberta) Pelikána (ANO)," napsal Chovanec. Uvedl také, že argumenty, které Česko proti kvótám dlouhodobě vznáší dnes používá řada dalších evropských zemí.

Předseda hnutí STAN Petr Gazdík poukázal na Twitteru na to, že Slovensko se evropské žalobě kvůli migrantům vyhnulo, a připomněl, že Babiš v pátek Slovensko navštíví. "Takže může konečně dokázat, jak dokáže skvěle vyjednávat mezi evropskými státníky ve prospěch naší země. Ať nezůstane jen u slov, uvedl v této souvislosti.