Netanjahu dostal šanci na sestavení nové vlády

Šéf pravicového Likudu Benjamin Netanjahu

Šéf pravicového Likudu Benjamin Netanjahu Zdroj: CTK

Izraelský prezident Reuven Rivlin oficiálně pověřil dosavadního premiéra Benjamina Netanjahua sestavením nové vlády. Pověření přišlo z rukou hlavy státu poté, co volební komise oznámila oficiální výsledky voleb ze 17. března. Vítěz hlasování Netanjahu už prý nabídl křeslo ministra financí vůdci nově vytvořené strany Kulanu (Všichni) Mošemu Kahlonovi.

Podle Rivlina bude mít Netanjahuova budoucí vláda tři zásadní úkoly: zlepšit vztahy s USA, pokračovat ve stabilizaci politického systému a „vyléčit“ rány v izraelské společnosti, které prý zanechala předvolební kampaň.

Pro to, aby novou vládu vedl Netanjahu jako vůdce pravicového Likudu, který dostal ve volbách nejvíc hlasů, se při konzultacích s prezidentem Rivlinem vyjádřily spojenecké strany, s nimiž může dát Likud dohromady 67 ze 120 poslaneckých křesel. Na sestavení koalice má nyní Netanjahu čtyři týdny a další dva týdny, pokud prezident jeho pověření prodlouží.

Ministr Kahlon

Tisk začal s předstihem zveřejňovat výsledky předběžných koaličních konzultací. Kahlon coby bývalý člen Likudu, který dokázal ve volbách získat pro svou stranu deset mandátů, se má stát ministrem financí.

Důležitý Netanjahuův spojenec Naftali Bennett ze strany Židovský domov prý chce, aby Netanjahu jeho straně dal nejméně tři vládní křesla, a to obranu, školství a náboženské záležitosti. Bennettova strana má osm mandátů a někteří její členové tvrdí, že v koaličních jednáních bude muset dělat ústupky a že zřejmě nezíská víc než dvě ministerská křesla.

Boj o post ministra obrany

O ministerstvo obrany má zájem trvalý Netanjahuův spojenec a dosavadní ministr zahraničí Avigdor Lieberman, který se stranou Izrael je náš domov získal šest mandátů. Netanjahu ale prý pro obranu dává stále přednost dosavadnímu ministrovi Mošemu Jaalonovi, který je z jeho Likudu.

Volební komise se zabývala stížnostmi z asi 200 volebních místností a výsledky ze dvou z nich anulovala. Na rozdělení mandátů to ale nemělo vliv. Podezření vzbudila mimořádná účast v 97 volebních stanicích, kam přišlo přes 90 procent oprávněných voličů, přičemž průměrná účast ve volbách byla 72,4 procenta. Ve dvou místnostech v arabské vesnici Kafr Kásim, která je na hranici Západního břehu Jordánu, přišlo volit o více než 40 voličů více než byl počet lidí na volebních seznamech. Komise se proto rozhodla hlasy z těchto míst nezahrnout do celkového sčítání.

Pětašedesátiletý Netanjahu je u moci od roku 2009, zemi vedl ale poprvé už v letech 1996 až 1999.