Nobelovka za mír: Kushner, Black Lives Matter nebo Navalnyj?

Jared Kushner byl u domlouvání míru Izraele s arabskými státy.

Jared Kushner byl u domlouvání míru Izraele s arabskými státy. Zdroj: Reuters

Greta Thunbergová, švédská aktivistka, oslavila nedávno 18. narozeniny.
Policie eskortuje Alexeje Navalného do vazby, opoziční předák je symbolem odporu proti vládě Vladimira Putina.
Vzpomínka na George Floyda, zabitého policií v Minneapolis, jeho osud podnítil vznik hnutí Black Lives Matter.
4
Fotogalerie

Pole navržených na letošní Nobelovu cenu za mír je široké a o kontroverzní jména či organizace není nouze. Mezi v neděli uzavřenými nominacemi nechybí ruský opoziční předák Alexej Navalnyj, vakcinační program Světové zdravotnické organizace pro chudší země, klimatická aktivistka Greta Thunbergová či zeť a poradce amerického exprezidenta Donalda Trumpa Jared Kushner.

Kushnera a jeho spolupracovníka Aviho Berkowitze nominoval známý americký právník Alan Dershowitz za zprostředkování takzvaných Abrahámovských dohod mezi Izraelem a arabskými státy. Trumpovi za ně vesměs připisovali body i jeho kritici. V současnosti se však očekává, že prezident Joe Biden provede revizi americké blízkovýchodní politiky a nebude tak nakloněný Saúdské Arábii, se kterou měl Kushner skvělé vztahy.

Nominaci za blízkovýchodní aktivity získal od norského poslance Christiana Tybring-Gjeddeho už na podzim sám Trump. Po lednovém útoku na Kapitol však populistický politik uvedl, že už si ji nezaslouží. Není pravděpodobné, že by s ohledem na zmíněné události Trump ocenění získal.

Navrženo je i hnutí Black Lives Matter, jež v minulém roce organizovalo rasové nepokoje, které se zvrhly v násilnosti. „Volání BLM po systémové změně přimělo další země zápasit s rasismem ve svých společnostech,“ uvedl navrhující norský levicový poslanec Petter Eide.

Mezi další nominované patří například maďarští, polští a běloruští aktivisté či organizace, kterým se nezamlouvá vývoj v těchto zemích. O vítězi bude jasno v říjnu.