Nová slovenská prezidentka Zuzana Čaputová složila slib a ujala se úřadu

Končící prezident Kiska a Zuzana Čaputová

Končící prezident Kiska a Zuzana Čaputová Zdroj: Foto Profimedia.cz

Zuzana Čaputová
2
Fotogalerie

Slovensko má poprvé v historii v čele státu ženu. Zuzana Čaputová v sobotu složila ústavou předepsaný slib a ujala se úřadu. V nové funkci hostila seniory a položením věnce a kytice uctila památku obětí takzvané železné opony a rovněž památku zesnulého slovenského exprezidenta Michala Kováče. Pětačtyřicetiletá právnička, která ve vysoké politice dosud nepůsobila, je v pořadí pátou hlavou slovenského státu od jeho vzniku v roce 1993. Slib složila do rukou šéfa ústavního soudu během slavnostní schůze parlamentu v prostorách Slovenské filharmonie v centru Bratislavy.

V prvním projevu v prezidentské funkci Čaputová řekla, že země potřebuje překonat rozdělení společnosti, ke které nemalou měrou přispěli i politici. Vyslovila se rovněž pro prosazení principu právního státu v běžném životě, zdůraznila význam členství země v Evropské unii a v Severoatlantické alianci a ocenila, že Slovensko po pádu komunistického režimu v roce 1989 zvládlo klíčové okamžiky.

"Potřebujeme překonat propasti, které jsme ve společnosti za uplynulá léta vyhloubili, a to mezi jednotlivými skupinami a názory, které reprezentují. Postoj k jinakosti, k jiné tradici, k jiné zkušenosti a k jinému názoru umíme vyjádřit i bez toho, abychom se dotýkali svobody a důstojnosti jiných," uvedla Čaputová, která v závěru svého projevu poděkovala nejen ve slovenštině, ale i v jazycích národnostních menšin včetně češtiny.

Inaugurace se neobešla bez protokolárního škobrtnutí: byť slovenská ústava předepisuje složení slibu v pravé poledne, Čaputová tak na slavnostní schůzi sněmovny učinila o několika minut později. Důvodem byl delší projev předsedy parlamentu.

Po složení slibu se prezidentka, která je podle ústavy vrchním velitelem ozbrojených sil, zúčastnila vojenské přehlídky. Následně se špalírem lidí pěšky vydala na ekumenickou pobožnost do nedaleké katedrály sv. Martina, která byla v někdejším Uhersku korunovačním kostelem. Většina přihlížejících Čaputové po cestě tleskala, z davu se ale místy ozvaly i výkřiky "hanba". Prezidentka si s mnoha občany podala ruku.

Čaputová pro dnešní den, kdy rtuť teploměrů v Bratislavě překročila 30 stupňů Celsia, zvolila šaty bleděmodré barvy od slovenského návrháře Borise Hanečky.

Odpoledne Čaputová symbolicky převzala Grassalkovichův palác v centru Bratislavy, sídlo hlavy slovenského státu. Na nádvoří ji vítal její předchůdce v prezidentské funkci Andrej Kiska. Čaputová pak sama absolvovala přehlídku čestné prezidentské stráže po rozvinutém červeném koberci a ve svém novém působišti přivítala několik desítek seniorů, které pozvala na slavnostní oběd.

Čaputová se v minulosti úspěšně angažovala proti plánům na vybudování skládky odpadů ve městě Pezinok nedaleko Bratislavy. V roce 2017 vstoupila do neparlamentní strany Progresivní Slovensko (PS) a loni se stala její místopředsedkyní. Po vítězství v březnových přímých prezidentských volbách se vzdala členství v PS, které v koalici s další neparlamentní stranou Spolu letos v květnu vyhrálo na Slovensku evropské volby.

Již příští týden Čaputová navštíví Česko. Dodrží tak tradici, podle které první oficiální cesta českého či slovenského prezidenta vede do druhé republiky bývalé československé federace.

Čaputová v rozhodujícím kole prezidentských voleb porazila místopředsedu Evropské komise Maroše Šefčoviče, kterého podporovala nejsilnější vládní strana Směr-sociální demokracie. Čaputovou podpořil mimo jiné Kiska, který se o znovuzvolení na další pětileté funkční období neucházel.