NSA špehovala také v EU, zajímala se o diplomacii a ekonomiku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: archiv

Evropská unie byla jedním z hlavních cílů amerického Národního úřadu pro bezpečnost (NSA), který mimo jiné shromažďuje a vyhodnocuje data z mezinárodní internetové a telefonické komunikace.

V analýze NSA z letošního dubna se uvádí, že nejvhodnějšími evropskými tématy pro sledování jsou zahraniční politika EU, otázky mezinárodního obchodu a evropská hospodářská stabilita. Napsal to německý Der Spiegel s odvolání na informace Edwarda Snowdena.

Ministerstvo zahraničí USA přiřadilo jednotlivým tematickým okruhům pořadí důležitosti od jedné do pěti. Uvedená evropská témata mají podle německého časopisu naléhavost tři, tedy střední. Naproti tomu nové technologie a energetická a potravinová bezpečnost mají prioritu pět, tedy nejnižší naléhavost.

Snowdenovy údaje podle německého týdeníku potvrzují, že Německo patřilo k zemím, o něž se americká rozvědka zajímala nejvíc. Německo má v analýze NSA stejnou prioritu jako Francie nebo Japonsko, ale vyšší než Itálie nebo Španělsko. Třetí stupeň naléhavosti NSA přiřadila informacím o německé hospodářské stabilitě a hrozbám, jimž jsou vystaveny německé finance.

Letos v červnu Der Spiegel s odvoláním na Snowdena napsal, že NASA provádí elektronickou špionáž v bruselských kancelářích EU a v diplomatické misi EU ve Washingtonu. Sledování prý byla vystavena i mise Bruselu při Spojených národech. Vyzrazení vyvolalo skandál a unijní špičky i jednotlivé členské státy EU žádaly po Washingtonu vysvětlení.