O společnosti, která přepsala dějiny byznysu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

První úpis akcií na světě je jedno z prvenství, které patří Sjednocené východoindické společnosti. Nizozemské generální stavy odhlasovaly 20. března 1602 založení společnosti, která změnila svět. Sjednocená východoindická společnost (Vereenigte Oost-Indische Compagnie, VOC) je ověnčena mnoha prvenstvími, která sehrála zásadní roli v budování moderního kapitalismu.

VOC je označována za první akciovou společnost světa, první nadnárodní společnost, svým způsobem za největší obchodní korporaci v dějinách i za uživatele prvního globálně známého obchodního loga. První veřejný úpis akcií na světě, nabídka obchodních podílů široké veřejnosti a jejich veřejné obchodování na burze měly za následek další spojená prvenství, jako například stížnosti minoritních akcionářů a počátek řešení corporate governance.

VOC byla ve své době výjimečná a dominantní. V polovině 17. století čítala její obchodní flotila více lodí, než kolik měly Anglie, Francie, Španělsko a Portugalsko dohromady. Amsterdam se stal prvním globálním finančním centrem, VOC disponovala mnoha právy vyhrazenými doposud pouze suverénním státním celkům. Řadily se mezi ně vydržování vlastní armády, ražba vlastní měny, zakládání kolonií, právo vyjednávat a uzavírat mezinárodní smlouvy nebo vlastní soudnictví a trestní právo na vymezených územích.

Od počátku 17. do konce 19. století prakticky neměla konkurenci a na jejích obchodních trasách ostatní jen „příštipkařili“. A obchodních tras bylo stále více. Původní záběr, monopol na obchod s kořením, se značně rozšířil komoditně i geograficky.

Z dnešní Indonésie a tehdejšího sídla Batávie, z kterého je dnes hlavní město Jakarta, získala i monopol na obchod s izolacionistickým Japonskem, zakládala zastoupení v Číně, Vietnamu, Koreji, na Ceylonu, vytlačila Portugalce ze západoindického pobřeží, založila Kapské Město v dnešní Jihoafrické republice a mořeplavci v jejích službách značně zpřesnili tehdejší kartografické znalosti a pojmenovali mnohé dosud neznámé části světa.

Patří mezi ně řeka Hudson v Severní Americe, ostrov Tasmánie u Austrálie nebo Nový Zéland. VOC byla globální korporací s celosvětovým záběrem, ale i nemalou byrokracií s mnoha chybnými rozhodnutími, takže na konci 18. století byla předlužena a zestátněna.