Obama věří v další pevné spojenectví mezi Británií a EU

Barrack Obama

Barrack Obama Zdroj: ctk

Americký prezident Barack Obama je přesvědčen o tom, že Evropská unie a Británie budou pragmaticky spolupracovat na tom, aby britský odchod z unie byl co nejhladší a nejspořádanější. Obama to dnes řekl ve Varšavě po jednání s předsedy Evropské rady a Evropské komise Donaldem Tuskem a Jeanem-Claudem Junckerem.

Britské rozhodnutí odejít z EU vytvořilo nejistotu o budoucnosti evropské integrace, připustil Obama. „Bohužel to některé vedlo k náznakům, že se hroutí celá stavba evropské bezpečnosti a prosperity,“ podotkl americký prezident s tím, že podobná nadsázka ale není na místě.

K takovému závěru jej prý vedou nejen jeho dnešní jednání s Tuskem a Junckerem, ale také nedávné rozhovory s končícím britským premiérem Davidem Cameronem a německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Všechny strany podle něj mají při hledání nového vzájemného vztahu zájem na co nejmenších problémech. Britové se na konci června v referendu rozhodli pro odchod z unie, jednání o podrobnostech ale ještě nezačala.

Evropské země zůstanou spojenci USA,bezpečnost nelze dělit
Evropské země jsou a zůstanou mezi nejbližšími spojenci USA, bezpečnost Evropy a Ameriky je nedělitelná, prohlásil Barack Obama. USA a Evropská unie jsou podle něj jednotné ve svém rozhodnutí udržet sankční opatření vůči Rusku, dokud ruská strana zcela nesplní své závazky z minských mírových dohod o východní Ukrajině.

„Budeme nadále podporovat Ukrajinu, která přijímá významné politické a hospodářské reformy,“ poznamenal Obama.

Spojené státy budou základem jednoho ze čtyř mezinárodních praporů, jejichž rozmístění v trojici zemí Pobaltí a v Polsku dnes potvrdí varšavský summit Severoatlantické aliance. Vícenárodní jednotky, celkem o síle asi 4000 vojáků, mají být pro Rusko připomínkou, že případný útok na ně je útokem na všechny spojenecké země.

Tusk dnes před novináři uznal, že geopolitické důsledky brexitu mohou být velmi vážné a udržení co nejtěsnějších vztahů mezi EU a Británií je v zájmu všech. Britské rozhodnutí ale není „začátek procesu“, další pokračování prý nebude. K transatlantické jednotě podle Tuska neexistuje alternativa a každý, kdo útočí na Evropu, útočí na Ameriku a naopak.

Obama evropskou integraci označil za mimořádný úspěch. „Každý člen je demokracie, žádná členská země nikdy neválčila s jinou. „Integrovaná Evropa je jedním z největších politických a ekonomických úspěchů moderní doby a musí být zachován,“ řekl americký prezident. Dnešní návštěva Varšavy je podle všeho jeho poslední cestou do Evropy ve funkci.

Spojené státy proto mají podle Obamy na integrované a demokratické Evropě vážný a trvalý zájem. Připomněl společné zájmy a hodnoty, ale také úzce propojené ekonomiky na obou stranách Atlantiku.