Obchod Británie s EU se v únoru zlepšil. Módnímu gigantu LVMH se letos daří

Trh s módou a luxusním zbožím se vzpamatovává z pandemie. Tržby francouzského koncernu LVMH, pod který spadá i známá značka Louis Vuitton, v letošním prvním čtvrtletí překonaly ty z roku 2019.

Trh s módou a luxusním zbožím se vzpamatovává z pandemie. Tržby francouzského koncernu LVMH, pod který spadá i známá značka Louis Vuitton, v letošním prvním čtvrtletí překonaly ty z roku 2019. Zdroj: e15.cz

Američtí a britští vojáci se k letošnímu 11. září stáhnou z Afghánistánu.
Export britského zboží do Evropské unie se v únoru zvýšil o 46,6 procenta. Je však stále nižší než ve stejném období loni.
Akcie farmaceutické společnosti Johnson & Johnson se v úterý propadly. Investoři se obávají o bezpečnost její vakcíny proti nemoci COVID-19.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Pohyb zboží přes Lamanšský průliv se zrychlil

Obchod mezi Velkou Británií a Evropskou unií se v únoru částečně vzpamatoval z prudkého lednového propadu o 41 procent. Na základě dat, která v úterý zveřejnil britský centrální statistický úřad, se export z ostrovního království do EU v únoru zvýšil o 46,6 procenta na 11,6 miliardy liber, tedy asi na 346 miliard korun. Orgán však zároveň uvedl, že vývoz je stále slabší než ve stejnou dobu před rokem, kdy ještě měla Británie přístup na jednotný evropský trh. A ještě hůře je na tom dovoz ze zemí EU. Stanice BBC uvedla, že kromě nových pravidel po brexitu za to mohou především přetrvávající protipandemické restrikce. 

Americká a britská vojska opouštějí Afghánistán

Spojené státy letos postupně stáhnou všech svých 2500 vojáků z Afghánistánu. Nestihnou to však k 1. květnu, jak slíbila předchozí administrativa prezidenta Donalda Trumpa. Současný šéf Bílého domu Joe Biden stanovil nový termín na 11. září, kdy si USA připomenou 20. výročí od teroristických útoků na Světové obchodní centrum a Pentagon. Americká vojska budou podle deníku The Times následovat v odchodu ze země také britské jednotky. Bez americké podpory by pro ně bylo obtížné v Afghánistánu dál operovat. Britové mají na území blízkovýchodního státu 750 vojáků.          

Z trhů a burz 

Evropské akcie rostly, americké uzavřely smíšeně

Akciové burzy ve Spojených státech se v úterý na směru neshodly. Dařilo se zejména technologickým firmám, naopak třeba farmaceutická společnost Johnson & Johnson se propadla kvůli obavám o bezpečnost její vakcíny proti koronaviru. Index S&P 500 vzrostl o 0,33 procenta a dosáhl nového maxima. Nasdaq Composite zpevnil o 1,05 procenta. Dow Jones se ale o 0,2 procenta snížil. Evropské trhy mírně posilovaly. Nejvíce vyrostl francouzský index CAC 40, a sice o 0,36 procenta. Německý DAX přidal 0,13 procenta a britský FTSE 100 uzavřel v zisku 0,02 procenta.      

Luxusní zboží je zpět, pomohla mu Asie

Trh s luxusním zbožím se zotavuje z koronakrize rychleji, než se čekalo, upozorňuje agentura Bloomberg. Francouzský koncern LVMH, pod který spadají známé módní značky Moët Hennessy a Louis Vuitton, v úterý oznámil vynikající čtvrtletní hospodářské výsledky, které dokonce předčily výkon společnosti z roku 2019. Celkové tržby korporace za první tři měsíce letošního roku vzrostly o osm procent, přičemž LVMH těží především z prodejů v Asii, kde se odbyt v prvním čtvrtletí zvedl dokonce o 86 procent. V USA vyrostl o 23 procent. Naproti tomu evropský trh zůstává v minusu.     

Tweet dne

Česko bude mít nového šéfa diplomacie

Stane se dnes

  • Hospodářský výbor Evropského parlamentu bude debatovat o svém postoji k návrhu směrnice upravující obchodování s kryptoměnami.
  • Na americkém trhu Nasdaq se začne obchodovat s akciemi společnosti Coinbase Global, která provozuje největší kryptoměnovou burzu v USA.
  • Koná se italsko-české digitální fórum Inovace & Udržitelnost v podnikání 2021 o trendech a úspěšných příkladech průmyslu budoucnosti. 
  • Mezinárodní měnový fond odpoledne zveřejní čerstvý výhled pro evropskou ekonomiku.
  • Brusel oznámí vývoj průmyslové výroby v zemích Evropské unie za únor.
  • Pokračuje jednání německé vládní unie CDU/CSU o společném kandidátovi na spolkového kancléře.
  • Tribunál Evropské unie rozhodne o žalobě irských nízkonákladových aerolinek Ryanair proti státní podpoře skandinávských států leteckým společnostem zasaženým pandemií.
  • Své hospodářské výsledky za první čtvrtletí zveřejní velké americké banky Goldman Sachs a JP Morgan Chase.