OBRAZEM: Před 15 lety zažily USA největší blackout v dějinách země

Blackout v New Yorku

Blackout v New Yorku Zdroj: Profimedia.cz

Blackout na severovýchodě USA v roce 2003
Výpadek proudu v New Yorku v roce 1977
Výpadek proudu v New Yorku v roce 1977
Výpadek proudu v New Yorku v roce 1977
Výpadek proudu v New Yorku v roce 1977
12
Fotogalerie

Před patnácti lety postihl část USA a Kanady rozsáhlý blackout. Miliony lidí se tehdy ocitly bez proudu. Historie ovšem zná mnohem větší případy výpadků elektřiny.

13. srpna 2003 po čtvrté hodině odpolední se postupně severovýchod USA i část Kanady zahalily do tmy. Série malých výpadků a nedostatečná komunikace distributorů způsobila největší blackout v dějinách USA. Bez elektřiny se muselo obejít 50 milionů lidí, včetně obyvatel New Yorku, New Jersey, průmyslového Detroitu nebo Toronta.

Výpadek začal ve státě Ohio a během několika minut se rozšířil na značné území. Lidé museli čekat na obnovení dodávek více než 40 hodin. Blackout způsobil v ulicích měst zmatek. Obyvatelé New Yorku přespávali na chodnících a objevilo se i rabování. Celková škoda byla vyčíslena na šest miliard dolarů.

I přes značný rozsah a vysoké škody nepatří americký blackout k těm absolutně největším. V roce 2014 bylo v Pákistánu bez proudu 150 milionů lidí, v Indii v roce 2001 ještě o 50 milionů víc. Vůbec největší dosavadní výpadek se odehrál rovněž v Indii před šesti lety. Tehdy se bez proudu ocitlo 620 milionů lidí, což je polovina země a skoro 9 procent populace planety.  

New York ovládla tma také v roce 1977. Blesk způsobil více než čtyřiadvacetihodinový výpadek. Ve městě pak začaly nepokoje a někteří obyvatelé zneužili energetické nehody k rabování. Spojené státy zažily vice velkých energetických výpadků, například i v roce 1965.

K největšímu evropskému blackoutu došlo v roce 2003 v Itálii a části Švýcarska. Výpadek postihl přes padesát milionů lidí na téměř celém pevninském území Itálie. Ušetřeny byly pouze ostrovy Sardinie a Elba.