OBRAZEM: Svět slavil příchod nového roku. První si připili obyvatelé tichomořských ostrovů

Berlín, Německo

Berlín, Německo Zdroj: Profimedia

Berlín, Německo
Stuttgart, Německo
Londýn, Velká Británie
Londýn, Velká Británie
Londýn, Velká Británie
30
Fotogalerie

Novoroční oslavy odstartovali obyvatelé tichomořských ostrovů. Jako další si mohli dát novoroční přípitekt lidé na asijském kontinentu a až poté následovali Evropané a Američané.

Rok 2020 jako první přivítali v jedenáct hodin středoevropského času obyvatelé tichomořského státu Samoa a Vánočního ostrova (Kiritimati), který je součástí ostrovního státu Kiribati.

Ve dvanáct hodin středoevropského času odbila půlnoc na Novém Zélandu, kde nebe rozsvítily ohňostroje odpalované z vyhlídkové věže Sky Tower v Aucklandu. Ve stejnou dobu začaly oslavy na Fidži a v ostrovním království Tonga, o hodinu později v ruském Anadyru či v tichomořských státech Tuvalu a Nauru.

Rusko, které se táhne přes jedenáct časových pásem, zažívalo nejdelší silvestrovské oslavy na celém světě. V Londýně se lidé scházeli na březích Temže, odkud sledovali velký ohňostroj odpalovaný od vyhlídkového kola London Eye a z lodí na řece. Statisíce lidí na pařížské třídě Champs-Élysées vítaly nový rok navzdory stávce. Mnozí tak museli dorazit pěšky, na kole, taxíkem a jen občas metrem.

Na milion lidí se podle agentury DPA zúčastnilo silvestrovských a novoročních oslav na newyorském Times Square, kam rok 2020 dorazil v šest hodin středoevropského času. Poslední sekundy loňského roku přítomní tradičně odpočítávali při spouštění velké křišťálové koule z obřího stožáru.

Celkem ve světě trvá přechod nového roku 26 hodin a jako první ho vítají obyvatelé území, která se nacházejí nejblíže na západ od 180. poledníku. Oslavy tak skončily ve středu ve 13 hodin na Bakerově ostrově a Howlandově ostrově, neobydlených tichomořských atolech.