Odchod Británie z EU by celé společenství destabilizoval, varují ekonomové

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: James Blunt via Flickr (CC BY-ND 2.0)

Němečtí ekonomové se staví proti možnému odchodu Británie z Evropské unie, o němž budou britští voliči rozhodovat v červnovém referendu. Takzvaný brexit by podle nich byl z hospodářského hlediska nevýhodný jak pro Británii, tak pro Německo. Vyplývá to z průzkumu institutu Ifo mezi vysokoškolskými profesory ekonomie.

Podle 54 procent oslovených ekonomů by odchod Británie z osmadvacítky znamenal pro Londýn velmi vážné hospodářské problémy. Dalších 32 procent německých ekonomů se domnívá, že by se britské hospodářství po vyčlenění z evropského bloku potýkalo s mírnými těžkostmi.

Většina ekonomů je přesvědčena, že britský odchod by destabilizoval celou EU, což by ohrozilo i německé hospodářství. Závažné ekonomické dopady pro Berlín očekává v případě brexitu 12 procent německých ekonomů, podle 65 procent by dopady byly mírné, ale v celkovém součtu negativní.

Kritické německé hlasy

Z Německa opakovaně zaznívají kritické hlasy k možnému odchodu Británie z EU. Podle studie DZ Bank by brexit mohl německou ekonomiku jen do konce příštího roku stát až 45 miliard eur. Šéf Německého odborového svazu (DGB) Reiner Hoffmann varoval, že oslabená EU by měla menší šanci obstát v globalizovaném světě.

Referendum o setrvání Británie v EU se bude konat 23. června. Jeho vypsání slíbil premiér David Cameron v rámci kampaně před posledními parlamentními volbami, které jeho konzervativci loni v květnu nakonec přesvědčivě vyhráli.

Když se v únoru dohodl s šéfy států a vlád EU na nové podobě vztahů mezi Londýnem a Bruselem, nyní Cameron vede kampaň za pokračování členství své země v unii. Podle průzkumů jsou síly stoupenců i odpůrců dalšího britského členství v EU vyrovnané.