Odchod z EHS britským bankám zkomplikuje aktivity v EU

Libra

Libra Zdroj: Pixabay.com

Pokud Británie v rámci odchodu z Evropské unie opustí rovněž Evropský hospodářský prostor (EHS), ztratí finanční instituce sídlící ve Spojeném království takzvaná passportingová práva, která jim umožňují volné provozování aktivit po celé Evropské unii. Britskému listu The Guardian to řekl šéf německé centrální banky a člen rady Evropské centrální banky (ECB) Jens Weidmann.

„Passportingová práva jsou spojená s jednotným trhem a automaticky přestanou platit, pokud již Británie nebude alespoň součástí Evropského hospodářského prostoru,“ uvedl Weidmann. Podle Bruselu si přitom Británie zachová přístup k jednotnému evropskému trhu pouze v případě, pokud bude nadále umožňovat volný pohyb obyvatelům EU.

Passportingová práva, díky kterým banky nemusejí žádat o licenci v jednotlivých členských zemích EU, jsou považována za jeden z důležitých pilířů britského finančního sektoru a jejich ztráta by podle řady odborníků mohla tomuto odvětví zasadit těžkou ránu. Finanční sektor se na britském hrubém domácí produktu podílí zhruba 12 procenty.

"Tvrdý brexit"

Někteří členové nové britské vlády prosazují takzvaný „tvrdý“ brexit zahrnující odchod z jednotného evropského trhu a ukončení volného pohybu obyvatel EU. Jiní členové, například ministr financí Philip Hammond, chtějí zapojení Británie do jednotného evropského trhu v určité formě udržet, napsala agentura Reuters.

Ratingová agentura Moody's Investors Service dnes uvedla, že ztráta passportingových práv by na banky v Británii měla pouze „mírný“ přímý dopad. I tak je ale podle Moody's pravděpodobné, že se některé banky rozhodnou pro přesun části aktivit z Británie do kontinentální Evropy, což by vedlo k úbytku pracovních míst v londýnské finanční čtvrti City.

Weidmann předpokládá, že některé podniky sídlící v Londýně v důsledku odchodu Británie z EU přehodnotí umístění svého ústředí. Tento vývoj by však podle něj neměl vyústit v žádný masový přesun. Alternativou k Londýnu by pro finanční firmy podle Weidmanna mohl být Frankfurt, který je významným finančním centrem a sídlem řady důležitých regulačních a kontrolních orgánů. „Neočekávám však masový exodus z Londýna do Frankfurtu,“ řekl Weidmann.