Omezme pomoc zemím odmítajícím migranty, žádá rakouská ministryně

Migranti na srbsko-maďarské hranici

Migranti na srbsko-maďarské hranici Zdroj: ctk/ap

Rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová se vyslovila pro zvýšení tlaku na ty členské země Evropské unie, které nesouhlasí se spravedlivým rozdělením uprchlíků. V rozhovoru v německé veřejnoprávní televizi ZDF řekla, že by těmto zemím omezila finanční pomoc.

„Tady je potřeba odpovědnosti všech 28 členských států,“ zdůraznila ministryně. Podle ní je třeba uvažovat o tom, zda neomezit finanční prostředky pro tyto nesolidární země. Jednou z možností je „redukovat požadavky, pokud není solidární odpovědnost“, řekla.

„Vysoký počet migrantů staví EU před existenční výzvu,“ uvedla dále Miklová-Leitnerová. „Buď Evropa na problému s uprchlíky ztroskotá, nebo z něj unie vyjde posílená - zejména díky spravedlivému rozdělení uprchlíků,“ dodala. Kriticky se přitom vyjádřila ke stavění plotů, jak to učinilo Maďarsko na hranicích se Srbskem ve snaze zastavit vlnu migrantů. „Spoléhat se na to, že nějaký plot uprchlíky odradí, je iluze,“ prohlásila. ¨

Brusel: Není jasné, jak si to ministryně představuje

Podle nejmenovaného představitele EU není příliš jasné, jak přesně si rakouská ministryně věc představuje a žádný formální návrh není na stole. „Komise je otevřena všem konstruktivním nápadům, které přispějí k větší solidaritě na evropské úrovni a pobídnou členské země k tomu, aby přijaly větší množství uprchlíků,“ poznamenal tento unijní činitel.

Mluvčí Evropské komise připomněl, že předseda komise Jean-Claude Juncker je v souvislosti s migrací v kontaktu se zástupci členských zemí i představiteli Evropského parlamentu. Plánuje prý nabídnout další konkrétní návrhy ve své řeči „o stavu unie“, chystané na příští středu na plénum europarlamentu ve Štrasburku.

Rakousko je nejvíce postižené migrací

Rakouská ministryně se kriticky vyjádřila ke stavění plotů, jak to učinilo Maďarsko na hranicích se Srbskem ve snaze zastavit vlnu migrantů. „Spoléhat se na to, že nějaký plot uprchlíky odradí, je iluze,“ prohlásila.

Rakousko patří k zemím nejvíce postiženým migrační krizí. Tamní úřady proto zahájily přísnější kontroly vozidel, v nichž by mohli být do země pašováni další běženci. O tomto opatření úřady informovaly v neděli odpoledne a Miklová-Leitnerová k tomu uvedla, že se díky tomuto opatření už podařilo objevit na 200 migrantů a zadržet pět osob zapojených do pašování lidí.