Orbán: EU má dohodu s Tureckem o přesídlení půl milionu uprchlíků

Syrští uprchlíci

Syrští uprchlíci Zdroj: ctk/ap

Maďarský premiér Viktor Orbána prohlásil, že existuje "polotajná dohoda" o přesídlení asi 400 tisíc až půl milionu syrských uprchlíků z Turecka do Evropské unie. Očekává, že tento plán bude zveřejněn tento týden v Berlíně, Maďarsko jej však nemůže akceptovat. Orbán je znám svým odporem proti přerozdělování uprchlíků v EU podle povinných kvót, podobně jako kupříkladu Česko či Slovensko.

„Problém se zakrátko stane horkou bramborou. I když by to mohlo zůstat polotajné, někdo někde, asi tento týden v Berlíně, oznámí, že 400 až 500 tisíc uprchlíků by se mohlo přesídlit z Turecka přímo do Evropské unie,“ prohlásil Orbán.

„Evropany ještě čeká hodně špatné překvapení,“ řekl a předpověděl, že v příštích dnech a týdnech Maďarsko a další visegrádské státy, tedy Česko, Slovensko a Polsko, budou čelit intenzivnímu tlaku, aby tento plán akceptovaly a souhlasily i s povinným přerozdělením těchto uprchlíků. S tím ale Maďarsko nemůže souhlasit.

Zájem osmi zemí

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker v neděli na summitu EU-Turecko v Bruselu novinářům řekl, že EK v prosinci navrhne, jak by bylo možné uskutečnit legální přesídlení syrských uprchlíků z Turecka do EU. Podíl členských zemí by měl být dobrovolný, zájem údajně zatím projevilo osm zemí.

S nápadem přišlo Německo. Kancléřka Angela Merkelová o něm jednala s vůdci některých významných zemí EU a novinářům řekla, že EK své návrhy představí do 17. prosince. V německém tisku zaznělo číslo 400 tisíc lidí, kteří jsou nyní v uprchlických táborech v Turecku.

Maďarsko patří společně se Slovenskem a Českem k největším odpůrcům povinných kvót na přerozdělování uprchlíků mezi země EU

EU v neděli na oplátku za turecký příslib omezit migrační vlnu slíbila Ankaře tři miliardy eur (asi 81 miliard korun) na zlepšení situace uprchlíků, jakož i otevření dalších kapitol přístupových rozhovorů mezi Tureckem a unií v příštím roce. Turci by se také mohli dočkat cest do Evropy bez víz.

V Turecku je nyní 2,2 milionu syrských uprchlíků a další lidé z jiných zemí v regionu, především z Iráku. Turecko své dosavadní výdaje spojené s migrační krizí vyčísluje zhruba na osm miliard dolarů.

Maďarsko patří společně se Slovenskem a Českem k největším odpůrcům povinných kvót na přerozdělování uprchlíků mezi země EU. Bratislava se na kvóty chystá podat žalobu, stejně tak Budapešť; Praha se ale k tomuto kroku připojit nehodlá. Podle premiéra Bohuslava Sobotky by Česko žalobou riskovalo, že ztratí svou pozici v EU.