OSN kritizuje EU kvůli uprchlíkům. Vyzývá k větší solidaritě

Migranti

Migranti Zdroj: ctk/AP

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) kritizuje Evropskou unii kvůli její migrační politice a vyzval k solidárnějšímu rozdělení břemene uprchlické krize. Mluvčí UNHCR Melissa Flemingová v Ženevě vyzvala k pomoci státům, jejichž možnosti jsou vyčerpány, jmenovitě Řecku, Makedonii a Srbsku.

Podle OSN se očekává, že v příštích měsících bude jen do Makedonie denně přicházet až 3000 migrantů. Většinou to přitom prý budou lidé prchající před válkami, zejména v Sýrii. „Je jasné, že to nemůže vyřešit žádná země sama a že musí rychle následovat obsáhlá evropská reakce,“ řekla Flemingová.

Podle zástupce UNHCR v Srbsku Hanse Friedricha Schoddera nelze vyloučit, že situace na Balkáně přeroste v krizi s „vážnými hrozbami pro bezpečnost a zdraví uprchlíků“.

Zhruba 10 tisíc uprchlíků přešlo během minulého chaotického víkendu řecko-makedonskou hranici, přičemž zhruba 30 procent tvořily ženy s dětmi. „Přicházejí ve velkých skupinách čítajících 300 až 400 lidí a pak pokračují vlakem nebo autobusem do Srbska,“ řekla Flemingová.

Rakousko hodně, jiní málo

Nerovnoměrné rozdělení zátěže pak panuje i na straně cílových zemí. Německo a Švédsko přijímají 43 procent žadatelů o azyl v EU, tvrdí Flemingová. „Pokud se podíváte na poměr vůči populaci, menší země jako Rakousko přijímají velké množství žadatelů o azyl, zatímco jiné země jich přijímají velmi málo,“ kritizovala mluvčí UNHCR.

Státy EU podle ní musí přijmout například více těch žadatelů o azyl, kteří už v EU mají své příbuzné. Pokud budou přijata správná opatření, Evropa to zvládne, věří prý UNHCR.

Středozemní moře letos podle UNHCR přeplulo téměř 300 tisíc lidí, včetně téměř 181 500 z Řecka a 108 500 z Itálie. Celkem 2373 uprchlíků letos ve Středozemním moři utonulo, což je o 292 více než ve stejném období loňského roku.