Ozbrojenci v Pákistánu zabili devět zahraničních horolezců

Nanga Parbat

Nanga Parbat Zdroj: ctk

Pákistánští ozbrojenci přepadli hotel v odlehlé horské oblasti na severu země a zabili devět zahraničních horolezců a jejich pákistánského průvodce. Oběti pocházely z Ukrajiny, Číny a Ruska. K útoku se přihlásila pákistánská militantní skupina Džundulláh, napsala agentura Reuters.

Naopak podle agentur AP a AFP se k masakru přihlásila pákistánská odnož radikálního hnutí Taliban jako k odvetě za květnový útok amerického bezpilotního letounu, při kterém byl zabit její druhý nejvyšší velitel Valí Rahmán.

Místní policie potvrdila, že mezi oběťmi je pět Ukrajinců, tři Číňané, jeden Rus a pákistánský průvodce. Útok se odehrál v odlehlém turistickém středisku správní oblasti Gilgit-Baltistán nedaleko základního tábora pod sněhem pokrytou horou Nanga Parbat, která je s výškou 8125 metrů devátou nejvyšší horou světa.

„Neznámí lidé vnikli do hotelu, kde přespávali zahraniční turisté, a začali střílet,“ řekl agentuře Reuters policejní důstojník Alí Šér. „Zabili deset osob a uprchli.“ Útok se stal kolem jedné hodiny ranní místního času. Podle informací agentury AP ozbrojenci měli na sobě policejní uniformy.

Skupina Džundulláh má za sebou útoky proti šíitům

K útoku se v telefonátu agentuře Reuters přihlásila pákistánská militantní skupina Džundulláh. „Tito cizinci jsou naši nepřátelé a my se hrdě hlásíme k odpovědnosti za jejich zabití. V budoucnu budeme v podobných útocích pokračovat,“ řekl mluvčí skupiny Ahmad Marvát.

Stejná skupina se přihlásila k sérii útoků na příslušníky šíitské menšiny v severním Pákistánu včetně přepadení autobusu v únoru 2012, při němž ozbrojenci zabili 18 cestujících.

Pákistánský Taliban zase podle prohlášení svého mluvčího chtěl zabíjením cizincům světu vzkázat, aby se zasadil za ukončení útoků amerických bezpilotních letounů.

Napadení horolezců ohrožuje poslední zbytky turismu

Místní úřady vyslaly do oblasti příslušníky bezpečnostních sil. Oblast je velmi odlehlá a nevedou do ní žádné sjízdné silnice, proto těla obětí bude muset přepravit vrtulník.

Oblast Gilgit-Baltistán, která hraničí s Čínou a pákistánskou částí Kašmíru, bývala považována za jednu z nejbezpečnějších v zemi. V posledních letech se ale stala dějištěm série útoků ozbrojenců proti šíitské menšině. Je to ale vůbec poprvé, co v této oblasti známé svou přírodní krásou byli napadeni zahraniční turisté.

Pákistán se nijak živému turistickému ruchu netěší, ale hrstka dobrodružných cestovatelů se nadále nechává zlákat především nádhernými horami na severu, kde se setkávají tři majestátná pohoří světa - Hindúkuš, Karákóram a Himálaj.