Pandemie je pro Trumpa velkým předvolebním testem

Americký prezident Donald Trump oznámil zákaz cestování všem Evropanům s výjimkou Britů do USA

Americký prezident Donald Trump oznámil zákaz cestování všem Evropanům s výjimkou Britů do USA Zdroj: Reuters

Koronavirus v USA
Koronavirus v USA
Spojené státy na měsíc zakázaly vstup všem Evropanům s výjimkou Britů
Spojené státy na měsíc zakázaly vstup všem Evropanům s výjimkou Britů
Primárky ve státě Washington se kvůli koronaviru konaly za přísných hygienických opatření
7
Fotogalerie

Vlády všech zemí v době koronavirové pandemie procházejí těžkou zkouškou. Ve zvlášť nesnadné pozici je však americký prezident Donald Trump, který bude za pár měsíců usilovat o své znovuzvolení. USA přitom patří mezi země, které na šíření nemoci odpovídají silně rozpačitě. Demokraté tak dostávají do ruky silnou zbraň.

Trump je kritizován za rozporuplná vyjádření, nedostatečná opatření a celkovou nepřipravenost země. Zdroje obeznámené se situací tvrdí, že ve svém okolí vytvořil atmosféru, ve které je velmi těžké informovat o realitě. „Šéf dal jasně najevo, že rád vidí, jak jeho lidé bojují, a že chce slyšet dobré zprávy. To je svět, jaký vytvořil,“ řekl webu Politico nejmenovaný poradce zapojený do přípravy vládní odpovědi na pandemii.

Trump nově kupříkladu oznámil cestovní restrikce, které se týkají zákazu příjezdů z 26 evropských zemí. Jeho kritici se však tážou, proč mezi nimi není Británie, která na tom není o nic lépe než řada dotčených zemí. Zmatek způsobil také prohlášením, že přesvědčil poskytovatele pojištění, aby nevymáhali spoluúčast pacientů za léčbu COVID-19. Později Bílý dům upřesňoval, že se to týká pouze testů. S nimi je v zemi přitom velký problém. Jejich nedostatek a dlouhé čekání na výsledky vyvolalo obavy z daleko většího rozšíření nákazy než uvádějí oficiální čísla, která ve čtvrtek hovořila zhruba o 1300 případech.

Podle některých názorů i z řad republikánů se šéf Bílého domu zdráhá učinit rozhodnější kroky, protože by byly v rozporu s jeho výkladem, že koronavirus je podobný sezónní chřipce. Od počátku je přitom zřejmé, že Trump činí opatrná rozhodnutí ve snaze vyhnout se ekonomickým problémům a zabránit ještě větší panice na trzích. Ty však stejně jako špatné zprávy znervózňuje i nedostatek spolehlivých informací.

Kritici přitom upozorňují na to, že Trump sabotoval reakci země už svými dřívějšími kroky. Provedl totiž škrty týkající se odpovědí na epidemie a rozpustil týmy, které k tomuto účelu vytvořil jeho předchůdce Barack Obama. „Vzhledem k neexistenci formální struktury se vláda uchýlila k improvizaci,“ podotkla už dříve zdravotnická expertka Laurie Garrettová z Rady pro mezinárodní vztahy v magazínu Foreign Policy.

Zdůraznila, že některé osobnosti včetně Billa Gatese v uplynulých dvou letech upozorňovaly na nepřipravenost země čelit globální pandemii, jejíž příchod předvídaly. Garrettová dodala, že nyní se musí jednotlivé státy z velké míry spoléhat na vlastní struktury a fondy a na mnoha místech je situace nepříznivá.

Pandemie je před volbami dokonalou municí pro demokraty, kteří volají po větší dostupnosti zdravotní péče. Jeden ze dvou favoritů primárek Bernie Sanders už uspořádal kulatý stůl se zdravotnickými experty. „Tato krize je dalším jasným příkladem toho, proč musíme zdravotní péči garantovat jako právo všem mužům, ženám a dětem v této zemi,“ vzkázal. Demokraté požadují nejen bezplatné testy, ale i léčbu koronaviru a povinně hrazenou nemocenskou.

Očekávalo se přitom, že by Trump společně s cestovními restrikcemi mohl v noci na čtvrtek vyslyšet i některé z demokratických požadavků. Nakonec oznámil pouze podpůrná opatření pro menší podniky s příslibem kroků na pomoc nemocným. Zavedení placené pracovní neschopnosti zároveň blokují republikáni v Kongresu.

S rozšiřováním koronaviru se také začíná hovořit o možném ohrožení listopadových voleb. Nákaza už ovlivnila primárky. Sanders i jeho rival Joe Biden zrušili některé mítinky, panují obavy i z přenosu viru prostřednictvím hlasovacích obálek.