Pandemie vrací do hry plasty na jedno použití. EU si však musí poradit bez nich

Pandemie vrací do hry plasty na jedno použití.

Pandemie vrací do hry plasty na jedno použití. Zdroj: Profimedia

Jednorázové plasty, ilustrační foto
Pandemie vrací do hry plasty na jedno použití.
Výroba PET lahví
4
Fotogalerie

Koronavirus nám připomněl, že jsme jednorázové plasty začali používat především kvůli hygieně. Závisí na nich zdravotnictví i gastronomický průmysl, jenže v půlce roku vstoupí v platnost legislativa Evropské unie, která používání některých výrobků z plastu zakáže, nebo minimálně výrazně zreguluje. Poradíme si s virem bez nich?

Na použití polypropylenu, kterého se celosvětově vyrobí zhruba patnáct milionů tun ročně, je závislé například zdravotnictví. Z jednoho z nejběžnějších plastů se vyrábějí nejen roušky, ale také ochranné oděvy. Vznikají z něho také některé druhy rukavic, katétry, injekční stříkačky a další pomůcky.

S boomem rozvozu jídel kvůli zavřeným restauracím se opět rozmohlo používání plastových tašek, nádob na jídlo, příborů, brček nebo kelímků. Používání omyvatelných kovových brček či donášení vlastních hrnků do kavárny je zatím v nedohlednu. Poslední zmíněnou praktiku ostatně zakázal řetězec kaváren Starbucks ještě předtím, než planetu zasáhly lockdowny. Restaurace tak teď zachraňuje plast.

Na situaci začaly reagovat vlády. Například americké státy, jako jsou New York, Maine či Oregon, už loni na jaře ustoupily od zákazu plastových tašek. Prozatím. Jenže ústup od zákazu jednorázových plastů, který vypadal jako dočasná záležitost, se s pokračující pandemií začíná čím dál tím více jevit jako stálé řešení. Jiné státy, kde už zákaz platil, například Kalifornie, od něho neustoupily.

Zákaz jednorázových plastů mohou podle současné legislativy libovolně zavést jednotlivá americká města a státy. V Kongresu se však podle posledních zpráv chystají demokraté na to, že povýší zákaz fakticky plošně na federální úroveň a dají progresivním městům možnost zajít v boji s plasty ještě dál.

Podobné obavy z enviromentálního dopadu pandemie a související diskuze se odehrávají i ve Velké Británii. Za svým si tam stojí například firma Huggies, která už loni na podzim oznámila, že do pěti let odstraní veškeré plasty z populárních dětských ubrousků. Už nyní snížila použití plastů na více než polovinu oproti obdobným značkám.

Výrobcům plastových výrobků kromě koronaviru výrazně nahrál do karet prudký pokles ceny ropy z rozmezí loňského února až dubna. Barel ropy se až nyní dere k ceně lehce nad šedesát dolarů, kterou měl naposledy před startem pandemie v prosinci 2019.

Tomuto trendu se vymyká Evropská unie, na jejímž území začne navzdory pandemii platit zákaz některých jednorázových plastů, který byl schválen už na jaře 2019. K zakázaným výrobkům patří mimo jiné tyčinky do uší, míchátka, brčka, ale i plastové příbory, boxy a některé druhy kelímků.

Regulace, nikoli zákaz, se dotkne i hygienických pomůcek, jako jsou ubrousky, vložky a tampony. Byť bude zákaz platit od druhé poloviny letošního roku, prodejci budou mít podle unijní legislativy rok na to, aby doprodali stávající zásoby.

Jak si gastronomie či drogerie poradí s novými regulacemi, pokud bude pandemie řádit i po uplynutí dvanáctiměsíční výjimky, není jasné.

Autor je publicista žijící v USA.