Patriot na Ukrajině sestřelí i ruské strategické bombardéry. Jeho obdobu má dodat také EU

Systém Patriot

Systém Patriot Zdroj: profimedia.cz

Systém Patriot
Systém Patriot
3
Fotogalerie

Jedna baterie amerického obranného systému Patriot se střelami dalekého dosahu, který Spojené státy darují Ukrajině, zásadně nezmění poměr sil na ukrajinském bojišti, ale bude mít značný význam. Umožní sestřelovat i ruské strategické bombardéry, popřípadě je udrží dále od ukrajinského území. Lze očekávat, že USA podobně jako u systémů HIMARS rozšíří svou pomoc o další baterie. Připojit se mají i Francie s Itálií v podobě systému SAMP/T čili Mamba, což je evropská obdoba patriotů.  

Další balík vojenské pomoci Ukrajině v hodnotě 1,85 miliardy dolarů, jehož součástí bude systém Patriot, potvrdil americký prezident Joe Biden při návštěvě ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ve Washingtonu. USA také rozšíří výcvik ukrajinských vojáků v Německu, měsíčně jich připraví pět stovek.

Ukrajinci budou potřebovat šest až osm týdnů, aby mohli začít systém Patriot provozovat. Až půl roku pak potrvá, než dosáhnou plné operační schopnosti. Výcvik se zřejmě uskuteční v německém Grafenwoehru.

Délka přípravy je podle vojenského a bezpečnostního analytika Lukáše Visingra důvodem, proč Američané pošlou Ukrajině zatím jen jednu baterii. „Nemá smysl dodat větší počet, když s nimi Ukrajinci neumějí zacházet. Tak sofistikovaná zbraň navíc vyžaduje celý ekosystém od údržby a podpory až po pravidelné dodávky munice. To nějakou dobu trvá. Standardní výcvik je dlouhý půl roku,“ řekl Visingr.

Systém PatriotSystém Patriot|Reuters

Příprava ukrajinských vojáků však s ohledem na válečný stav bude pravděpodobně rychlejší. „Možné také je, že výcvik už probíhá. Odhaduji, že systém Patriot bude na Ukrajině nasazen v únoru nebo v březnu. U systémů HIMARS to také nějakou dobu trvalo,“ dodal Visingr.

Ukrajina systém protivzdušné obrany dlouhého dosahu požaduje už několik měsíců, tlak zesílil po stupňujícím se ruském bombardování a ničení energetické infrastruktury. Pomoci má i francouzsko-italských systém SAMP/T. Přípravu jeho dodávky tento měsíc oficiálně oznámil francouzský velvyslanec v Kyjevě. Je to evropský ekvivalent systému Patriot. Italové pro SAMP/T používají název Mamba. S kolika systémy se počítá, velvyslanec neupřesnil.

Patriot se střelami dlouhého dosahu dokáže likvidovat ruské taktické balistické rakety, střely s plochou dráhou letu a letouny až do vzdálenosti 160 kilometrů. „Když bude umístěný například u Kyjeva a nějaký ruský strategický bombardér bude manévrovat nad Běloruskem, jeho posádka může mít velmi špatný den. Sestřelit Rusům bombardér by pro ně byla z hlediska prestiže obrovská facka. To je faktický význam daru USA,“ podotkl Visingr.

Odborník vyzdvihuje i symbolický význam daru. „Otevírá dveře k dodávkám dalších systémů Patriot a podobně výkonných zbraní. Osobně jsem přesvědčen, že Ukrajinci nakonec dostanou i americké tanky Abrams a nadzvukové letouny F-16. Je otázka, jestli to bude trvat půl roku, rok nebo dva roky. Ukrajina se v tomto smyslu může stát dalším Polskem,“ odhaduje Visingr.

Spojené státy dosud poskytly Ukrajině pomoc za 18 miliard dolarů. Američtí zákonodárci nyní jednají o dalších výdajích, jejichž součástí má být dalších 45 miliard dolarů na mimořádnou podporu zemi čelící agresi Ruska, napsal zpravodajský web televize CNN.

V bojích osvědčený Patriot se zdokonaluje

  • Systém MIM 104 Patriot začala připravovat americká společnost Raytheon počátkem šedesátých let, v roce 1984 byl zařazen do výzbroje americké armády. Poté byl několikrát modernizován. „Patriot neustále zavádí nové technologie, aby si udržel náskok před vyvíjejícími se hrozbami. Výsledkem je, že většina systému byla za posledních sedmnáct let modernizována,“ uvádí Raytheon.
  • Patriot se osvědčil za války v Perském zálivu na počátku devadesátých let, kdy likvidoval irácké střely Scud, a to se 70procentním úspěchem v Saúdské Arábii a 40procentním v Izraeli. Nadále představuje hlavní prostředek americké taktické obrany proti ohrožení ze vzduchu.
  • Modernizovaná verze se osvědčila i ve druhé válce s Irákem v roce 2003, Patrioty byly rozmístěny v Turecku kvůli válce v Sýrii nebo je využívá Rijád během konfliktu v Jemenu. Kromě USA a Izraele mají Patrioty ve výzbroji Německo, Nizozemsko, Rumunsko, Řecko, Japonsko, Tchaj-wan, Saúdská Arábie nebo Kuvajt.
  • Velkou výhodou systému je vysoká mobilita. Po zaujetí bojové pozice dokáže střílet už za 60 minut. Skládá se ze tří částí: První je radarová stanice, která zjišťuje cíle a pomáhá navádět střely. Druhou je kontrolní a řídicí stanice, která vyhodnocuje hrozby, vypočítává dráhu protiraket a řídí palbu. Komunikuje také s dalšími odpalovacími stanovišti dalších baterií. Třetí součást tvoří baterie se šesti až osmi odpalovacími zařízeními s typickými hranatými tubusy. Ty mohou nést čtyři rakety PAC-2 nebo šestnáct raket PAC-3. Další součástí je generátor. K obsluze je třeba až devadesát vojáků.
  • Po zahájení ruské invaze na Ukrajinu nabídlo Německo patrioty Polsku. Tamní ministr obrany Mariusz Blaszczak však navrhl, aby patrioty získala Ukrajina čelící ruským raketovým útokům. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg řekl, že je na jednotlivých zemích, zda se rozhodnou systémy protivzdušné obrany poslat na Ukrajinu. Německá ministryně obrany Christine Lambrechtová nabídla Polsku systém Patriot poté, co v listopadu dopadla u obce Przewodów poblíž ukrajinských hranic raketa a zabila dva lidi.