Peking a další města na severu Číny sužuje rekordní smog

Smog v Pekingu (30. listopadu 2015)

Smog v Pekingu (30. listopadu 2015) Zdroj: CTK

Peking a další města na severu Číny dnes zahalil smog, který dosáhl v rámci letošního roku rekordní hustoty. Úřady vyzvaly obyvatele, aby nevycházeli z domovů. Kritické znečištění ovzduší Čínu postihlo v den, kdy v Paříži začíná konference OSN o klimatických změnách, z níž by měla vzejít nová dohoda o snižování emisí skleníkových plynů, připomněla agentura AFP.

Čínské hlavní město, kde už nastoupily zimní teploty pohybující se kolem bodu mrazu, je zahalené neproniknutelnou smogovou pokrývkou, která silně páchne po uhlí. Hustota znečišťujících částic dosahuje více než dvacetinásobku toho, co jako bezpečné stanovuje Světová zdravotnická organizace (WHO).

Podle WHO by neměla hustota prachových mikročástic přesahovat 25 mikrogramů na metr krychlový. Americké velvyslanectví v Pekingu ale dnes oznámilo, že zaznamenalo koncentraci 570 mikrogramů na metr krychlový. Odpoledne se tato hodnota podle ambasády zvýšila na 625 mikrogramů na metr krychlový. Také čínské úřady uvedly, že odpolední koncentrace překročila hustotu 600 mikrogramů.

V sousední provincii Che-pej se hustota částic, které dokážou proniknout velmi hluboko do plic, pohybuje kolem 500 mikrogramů na metr krychlový.

Čína je největším světovým producentem i spotřebitelem uhlí, a je rovněž největším producentem skleníkových plynů. Jako taková by měla hrát na pařížské konferenci klíčovou úlohu.

Na dnešním zahájení konference promluví hlavy států a vlád zúčastněných zemí včetně amerického prezidenta Baracka Obamy nebo čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Za Českou republiku vpodvečer vystoupí premiér Bohuslav Sobotka. Slavnostního úvodního dne konference se zúčastní 147 šéfů států a vlád. Celkem bude na konferenci, která potrvá dva týdny, zastoupeno 195 zemí.

Znečištění ovzduší zabíjí v Číně 4000 lidí denně, zjistila studie