Pentagon navrhuje úder na Islámský stát v Libyi

boje v Libyi

boje v Libyi Zdroj: ctk

Zatím nejpropracovanější materiál Pentagonu zaměřený na Libyi počítá s leteckými údery na výcvikové tábory IS, jeho velitelská centra, sklady munice a podobné cíle. Autoři návrhu vytipovali 30 až 40 objektů ve čtyřech oblastech země.

Cílem operace je islamistickou organizaci naprosto ochromit a umožnit Západem podporovaným milicím, aby zaútočily po zemi. Jejich postup by pak mohly podle návrhu podporovat bombardéry. Americké ministerstvo obrany odhaduje, že se počet bojovníků IS v Libyi od loňského podzimu zdvojnásobil na zhruba 6500 mužů.

Návrh armádních špiček ale vyvolal u některých amerických politiků údiv a znepokojení. Podle kritiků například z ministerstva vnitra hrozí, že by operace mohla ohrozit snahy OSN o sjednocení roztříštěných politických frakcí a vytvoření jednotné vlády. Deník The New York Times upozorňuje, že situace v Libyi vyžaduje citlivý a vyvážený přístup, který by neohrozil křehké snahy o politické sjednocení, ale zároveň neposkytl IS čas a příležitost upevnit svou pozici natolik, že by bylo nemožné jej za stávajících podmínek porazit.

Čerstvé návrhy Pentagonu přicházejí v době, kdy se vynořuje stále více zpráv o působení britských, francouzských a také italských zvláštních jednotek v zemi. Ty už řadu měsíců provádějí průzkumné akce a pravděpodobně i poskytují taktické rady libyjským jednotkám, jež považují za důvěryhodné.

Vojenských operací se však podle médií cizinci nezúčastní. Ty povedou jednotky libyjského generála Chalífy Haftara, který podporuje mezinárodně uznávanou vládu v Tobrúku. Nasazeny by mohly být i milice Fadžr Libya, které jsou ozbrojenou silou vlády v Tripolisu a které se podílely na svržení režimu Muammara Kaddáfího.