Pětka největších amerických firem na tom nikdy nebyla lépe

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15.cz přináší několik důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Čínský poslušný jüan

Americký prezident Donald Trump vyjmul Čínu ze seznamu měnových manipulátorů, a to jen pár dní před tím, než má dojít k podpisu první fáze obchodní dohody mezi oběma státy. Čína podle americké administrativy přistoupila k „vynutitelným závazkům“, které ji zakazují, aby v rámci podpory své ekonomiky podhodnocovala svou měnu. Vyplývá to z pololetní zprávy ministerstva financí, v níž stojí, že kvůli manipulacím s měnou není třeba sledovat žádného z dvaceti největších obchodních partnerů Spojených států, tedy ani Čínu.

Japonský Nikkei roste

Asijské trhy začaly úterní obchodní den ve smíšených číslech. Zatímco japonský index Nikei roste výrazně o 0,71 procenta, šanghajská a hongkongská burza mírně ztrácí. Ve Spojených státech včera rostly zejména akcie technologických firem, díky čemuž se indexy S&P a Nasdaq Composite znovu přiblížily svým maximům. Vzhledem k tomu, že investoři do svých prognóz už započetli očekávané podepsaní první fáze americko-čínské obchodní dohody, pozornost se nyní znovu obrací na výsledky firem. Některé největší americké banky je zveřejní dnes. Očekává se přitom, že v souhrnu budou korporátní zisky na tříletém minimu.

Technologická pětka drtí zbytek indexu

Pro začátek bouřlivého roku platí jedno – kdo vsadil na akcie největších hráčů, neprohloupil. Pěti největším společnostem indexu S&P 500 totiž od začátku roku nabobtnala tržní kapitalizace natolik, že jejich hodnota už činí 18 procent všech 500 firem, které se v rámci v rámci indexu obchodují. Tento podíl je dokonce vyšší než v době technologické bubliny, uvedla v pondělí banka Morgan Stanley. Vzepětí Applu, Microsoftu, Alphabetu, Amazonu a Facebooku je dobrá zpráva pro všechny, kdo sledují celý index, na druhou stranu je to zároveň příznak, že investoři ztrácí apetit na riskantnější akcie a obávají se zpomalení ekonomiky, píše Bloomberg.

Tesla na rekordu

Akcie Tesly poprvé překonaly psychologickou hranici 500 dolarů, a od října tak zdvojnásobily svou hodnotu. Analytici proto musí přehodnocovat své odhady. Například Colin Rusch, analytik společnosti Oppenheimer, v pondělí navýšil odhad ceny akcie z 385 na 612 dolarů. Po mnoha problémech Tesla dosáhla udržitelné úrovně výroby, která ji dokáže zajistit dostatečné finanční zdraví, a to i z pohledu cash flow, řekl Rusch. Akcie americké automobilky rostou poté, co počet dodaných vozů za poslední loňské čtvrtletí překonal odhady a čínská vláda zároveň oznámila, že nebude snižovat dotace pro nákup elektromobilů.

Hongkongský byznys chřadne

Pokračující protesty v Hongkongu nutí tamní investory přemýšlet o přestěhování do Singapuru, tvrdí poradci. Ačkoliv nepokoje nejsou jediným faktorem, které tento trend způsobil, data ukazují, že v Singaporu se během nich protestů skutečně zvýšila podnikatelská aktivita. Například poradce v oblasti oceňování a firemních financí Duff & Phelps zaznamenal nárůst žádostí správců hongkongských aktiv, kteří chtějí přestěhovat kanceláře do Singapuru. Právní firma Shook Lin & Bok LLP zase od loňského srpna vypozorovala nárůst zájmů hongkongských firem, které v Singapuru chtějí založit investiční fondy.