Pilot Lubitz sliboval, že udělá něco, co změní systém, tvrdí expartnerka

Pilot Andreas Lubitz na fotografii z běžeckých závodů Airportrun v Hamburku ze září 2009

Pilot Andreas Lubitz na fotografii z běžeckých závodů Airportrun v Hamburku ze září 2009 Zdroj: ctk/AP

Druhý pilot zříceného airbusu německých aerolinek Germanwings, který v úterý záměrně navedl letadlo ke srážce s horami, o své údajné psychické nemoci takřka nemluvil. V rozhovoru pro německý deník Bild to prohlásila pilotova bývalá dlouholetá přítelkyně. Ta také uvedla, že v minulosti řekl, že jednou udělá něco, co změní celý systém, a že každý bude znát jeho jméno.

Právě tato věta vytanula ženě na mysli, když se o leteckém neštěstí, které nepřežil nikdo ze 150 lidí na palubě, dozvěděla. Podle Bildu je Maria, jak se údajná někdejší přítelkyně 27letého pilota Andrease Lubitze jmenuje, letuškou a pár spolu loni pět měsíců společně létal.

O důvodu rozchodu řekla to, že bylo stále více očividné, že má problémy. „Vždycky jsme se bavili hodně o práci, a to se stával někým jiným,“ řekla s tím, že kritizoval pracovní podmínky v letecké společnosti, mimo jiné nízký plat, strach o práci a přílišný tlak.

Silně depresivní pilot

Nedělník Welt am Sonntag uvedl, že Lubitz trpěl závažným psychosomatickým onemocněním a vyšetřovatelé v jeho bytě našli mnoho léků. Vysoce postavený vyšetřovatel düsseldorfské policie listu řekl, že pilota léčilo několik neurologů a psychiatrů. Lubitz údajně trpěl silným subjektivním syndromem vyhoření a byl silně depresivní. „Vyplývá to z osobních zápisků, které si pilot pořizoval a shromažďoval,“ poznamenal vyšetřovatel.

Pokud Lubitz letadlo skutečně navedl do hor, tak to podle Marie učinil proto, že věděl, že jeho zdravotní problémy mu neumožní splnit jeho velký sen, a to stát se u Lufthansy kapitánem a létat na dálkových trasách.

Před ostatními prý dokázal své pocity skrývat. O své nemoci podle Marie mnoho nemluvil, pouze říkal, že se léčí na psychiatrii. V noci se prý probouzel kvůli nočním můrám a ze spánku křičel „zřítíme se“.

Vyšetřovatelé, podle kterých havárii airbusu v francouzských Alpách záměrně způsobil, neuvedli, s jakými potížemi se léčil. Řekli jen to, že nalezené důkazy, například roztrhaná neschopenka platná i pro osudný den, svědčí o tom, že chorobu před leteckou společností skrýval. Neschopenku měl prý Lubitz napsanou naposledy na 19. až 26. března. S letadlem do hor narazil v úterý 24. března.

Lubitz ve Francii létal na větroních

Francouzská média dnes uvedla, že Lubitz z dětství velmi dobře znal kraj, kde se jím řízené dopravní letadlo zřítilo. Společně s rodiči a dalšími členy leteckého spolku z domovského Montabauru jezdil na jih Francie, kde pak trávili prázdniny létáním na větroních. Francis Kefer z letiště v Sisteronu televizní stanici iTele řekl, že Lubitz jezdil do Francie v letech 1996 až 2003.

Pasažéři pocházeli z 16 zemí
Z celkem 16 zemí pocházelo 150 cestujících a členů posádky, kteří zahynuli při úterním leteckém neštěstí v Alpách na jihu Francie. Při havárii podle předběžného seznamu zahynulo 72 Němců a 50 Španělů. Po třech lidech zahynulo ze Spojených států, Británie, Kazachstánu a Argentiny, po dvou z Austrálie, Kolumbie, Mexika, Venezuely, Japonska a Íránu a po jednom z Nizozemska, Dánska, Belgie a Izraele.
Soupis je sestaven na základě údajů německé nízkonákladové aerolinky Germanwings, jejíž stroj se zřítil, a prohlášení jednotlivých vlád, proto se údaje od těch původně zveřejněných liší. Rovněž není vyloučeno, že konečný seznam se od toho nynějšího může změnit. Je také možné, že někteří lidé měli dvojí občanství.