Podnikatelé doprovázející Zemana v Číně doufají v investice za miliardy

Tchien Kuo-li, šéf Bank of China, (vlevo) uvádí prezidenta Miloše Zemana na Čínsko-České podnikatelské fórum, které se konalo 26. října v Pekingu.

Tchien Kuo-li, šéf Bank of China, (vlevo) uvádí prezidenta Miloše Zemana na Čínsko-České podnikatelské fórum, které se konalo 26. října v Pekingu. Zdroj: CTK

Čeští podnikatelé, kteří se účastní cesty prezidenta Miloše Zemana do Číny, věří v uzavření smluv na zakázky a investice za miliardy korun. V nejlidnatější zemi světa domlouvají smlouvy na dodávky technologických zařízení, strojů, ale i českých patentů.

Součástí české delegace je asi pět desítek podnikatelů, další se k výpravě připojili až v Číně. Zatímco někteří přijeli do země uzavírat předem domluvené smlouvy, další chtějí teprve hledat případné partnery nebo jednají o prohloubení spolupráce.

Čeští podnikatelé se shodují, že na rozvíjejícím se čínském trhu je mnoho šancí a příležitostí pro uplatnění českých firem. Připravit se ale musí na zcela odlišné prostředí a mentalitu. Číňané mají jiné vnímání času i takzvané pravidla hry. „Jsou to tvrdí vyjednavači, všechno si důkladně prověřují,“ řekl Milan Macholán, generální ředitel strojírenské společnosti PBS Velká Bíteš. Uzavření prvního obchodu tak může trvat i několik let příprav a navazování kontaktů.

I finální domlouvání smluv často předchází vyjednávání trvající několik dnů. Výjimkou nejsou ani podpisy smluv až v letištních salóncích.

Čínský partner jako nezbytnost

Základní potřebou je partner, který se dokáže dobře v čínských reáliích pohybovat. Číňané totiž prý mezi sebou často spolupracují formou protislužeb, což je nejspolehlivější způsob, jak získat potřebná razítka a povolení.

Číňané také velmi ctí autority a dosažené funkce. Bývalí prezidenti nebo premiéři se tak těší mimořádné úctě. Toho tak může využívat při čínských jednáních třeba expředseda vlády Petr Nečas. Podle lidí znalých čínského prostředí nejsou pro Číňany podstatné okolnosti jeho konce ve funkci, ale právě dosažená funkce.

Dobré jméno Československa

Výhodou českých firem při dojednávání obchodu v Číně je dobré jméno Československa, které zde prý stále přetrvává. Číňané si také potrpí na zkušenostech. Pokud se někdo osvědčí, preferují jeho služby i nadále. „Když se náš partner měl rozhodnout mezi českou a čínskou firmou, nakonec se rozhodl pro nás,“ poznamenal Macholán.

Zeman při páteční návštěvě veletrhu ve městě Čcheng-tu podnikatelům řekl, že se jim politici snaží pomoct například zřízením konzulátu. Nemohou jim ale pomoct při získávání partnerů a odbytu. „Protože když si neumíte získat partnery, když si neumíte získat odbyt, tak jste naprosto k ničemu a příště nelezte do prezidentského letadla,“ řekl Zeman.

Zároveň podnikatele vyzval, aby mu při zpáteční cestě nahlásili informace o podepsaných kontraktech. „Pokud možno alespoň nad 50 milionů eur, to je taková skromná dolní hranice, kde i malí a střední podnikatel se může uplatnit,“ poznamenal prezident.