Pokračují jednání Británie a EU, požáry v Kalifornii nekončí

V Kalifornii už shořela větší plocha, než jakou má americký stát Delaware.

V Kalifornii už shořela větší plocha, než jakou má americký stát Delaware. Zdroj: ČTK / AP Ringo H.W. Chiu

Běloruská opoziční politička Marya Kalesnikavová byla unesena maskovanými útočníky v centru Minsku.
Německé automobilky čeká podle nové studie úpadek.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události:

Kalesnikavovou drží u hranic s Ukrajinou

Jedna z vůdčích osobností běloruské prozápadní opozice Maryja Kalesnikavová je spolu s dalšími dvěma aktivistkami zadržována u hranic s Ukrajinou. Zprávu přinesla v úterý ráno běloruská státní média. Osmatřicetiletá politička byla v pondělí dopoledne přepadena maskovanými útočníky na ulici v centru Minsku a odvezena pryč v malé dodávce. Kalesnikavová je nejvýznamnější postavou probíhajících protestů proti autoritářskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi, která je stále v Bělorusku.

Požáry v Kalifornii pokračují

Americká Kalifornie nadále zápolí se zničujícími požáry, které se už několik týdnů nedaří zlikvidovat. Celková sežehnutá plocha dosáhla na rekordních 8094 čtverečních kilometrů a je už větší než americký stát Delaware. Mohou za to nekončící vedra, například v Los Angeles bylo o víkendu naměřeno 49 stupňů Celsia. Do boje s plameny se zapojilo více než 14 tisíc hasičů.  

Z trhů a burz:

Evropské akcie v růstu

Zatímco americké akciové burzy si včera dopřávaly pauzu kvůli svátku práce, západoevropské trhy zahájily nový týden prudkým růstem. Panevropský index STOXX Europe 600 povyrostl o 1,67 procenta, britský FTSE 100 se zvýšil o 2,39 procenta a německý DAX o 2,01 procenta a francouzský CAC o 1,79 procenta. Akcie táhly nahoru především evropské farmaceutické firmy, banky a pojišťovny. 

Soumrak německých automobilek 

Německý automobilový průmysl už brzy nebude hlavním tahounem největší evropské ekonomiky. Tvrdí to nová studie, kterou vypracoval německý hospodářský institut a zveřejnil ji deník Handelsblatt. Daný sektor byl podle výzkumníků zasažen koronakrizí více než jiná odvětví. Například koncernu Volkswagen klesl v první polovině letošního roku odbyt o 22 procent. Problémy ale jinak mají především menší dodavatelé.   

Tweet dne:

„Skutečné průzkumy začínají vypadat SKVĚLE! Naše vítězství bude ještě větší než v roce 2016. Radikální levicoví anarchisté, provokatéři, rabovači a totální šílenci nebudou šťastní, ale budou se muset chovat slušně.“

Americký prezident Donald Trump nepochybuje o svém triumfu v listopadových volbách. A to navzdory skutečnosti, že přední agregátor volebních průzkumů v USA FiveThirtyEight nyní dává 71,1 procentní šanci na vítězství Trumpovu rivalovi Joe Bidenovi. 

Stane se dnes:

  • V Londýně bude osmým kolem pokračovat jednání mezi Velkou Británií a Evropskou unií o brexitu. V jeho závěru se sejdou šéfové vyjednávacích týmů David Frost a Michel Barnier. 
  • Vůdkyně běloruské opozice pobývající nyní v exilu Svjatlana Cichanouská promluví prostřednictvím videokonference k Parlamentnímu shromáždění Rady Evropy.
  • Berlín zveřejní nové informace o zdravotním stavu otráveného ruského opozičního předáka Alexeje Navalného. Navalnyj se včera probudil z umělého spánku a reaguje prý na slovní podněty.  
  • Vyjde zpřesněná zpráva o vývoji HDP Evropské unie za druhé čtvrtletí.