Poláci nahrazují ruský výpadek plynem z Česka a Německa

Detail podzemního zásobniku RWE

Detail podzemního zásobniku RWE Zdroj: ctk

Polsko tvrdí, že ve středu přiteklo od ruského Gazpromu o 45 procent méně zemního plynu, než si objednalo. Nižší toky z východu prý kompenzuje zvýšením dovozu z Německa přes přečerpávací stanici Mallnow a také dodatečným importem plynu z Česka. Podle slovenských plynáren pokračuje omezování dodávek i dnes.

Polský státní dovozce plynu PGNiG uvedl, že množství plynu od Gazpromu , který má na základě smlouvy dostat. Nedošlo ale prý k výpadkům dodávek polským domácnostem ani průmyslu a není ani třeba čerpat rezervy z podzemních zásobníků. PGNiG se nyní snaží zjistit příčinu nižších dodávek z Ruska.

Gazprom ale dnes stejně jako ve středu uvedl, že Polsko dostává stále stejné množství plynu jako minulý týden. „Tok plynu do Polska zůstává nezměněn, a to na stejné úrovni jako v předcházejících dnech, tedy 23 milionů metrů krychlových denně,“ řekl mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov.

Například podle Slovenska ale výpadky pokračují i dnes. Slovenský polostátní prodejce plynu SPP oznámil, že ve čtvrtek registruje již druhým dnem v řadě pokles dodávek zemního plynu z Ruska zhruba o 10 procent. Dodal ale, že tento pokles nemá žádný vliv na dodávky spotřebitelům ani na plnění podzemních zásobníků, jejichž kapacita bude během několika dní naplněna na 100 procent. Snížení dodávek opět dementoval Gazprom. Firma uvedla, že udržuje dodávky zemního plynu pro SPP v objemu 12 milionů metrů krychlových denně.

Situaci uklidňuje také správce plynovodů Eustream. „Eustream zaznamenal úpravu nominací. Snížené objemy jsou ale předem avizované a potvrzované příslušnými nominacemi. Proto Eustream může konstatovat, že přeprava plynu odpovídá potvrzeným objemům,“ sdělil mluvčí společnosti Vahram Chuguryan.

Česko bez problémů

Česko své zásobníky už naplněné téměř má. Podle , že je zcela naplněno všech šest podzemních zásobníků, které v Česku provozuje. Na území republiky je tak nyní k dispozici objem zemního plynu rovnající se 40 procentům celkové roční spotřeby. RWE provozuje 92 procent z celkové tuzemské skladovací kapacity a v jejích zásobnících je 2,7 miliardy metrů krychlových zemního plynu. Společnost potvrdila, že kromě pojistky pro Česko je připravena pomoct okolním zemím.

„RWE z České republiky neposílá žádný plyn na pokrytí výpadků dodávek v Polsku,“ řekl E15.cz mluvčí společnosti Pavel Grochál. Polsko tak může odebírat plyn jen od konkurence, která disponuje zhruba deseti procenty českých plynových zásob. V České republice navíc zatím žádný pokles dodávek zaznamenán nebyl. „Co mám informaci z dopoledne z našeho dispečinku, tak jsme zatím žádná omezení nezaznamenali,“ řekl mluvčí společnosti Net4Gas Milan Řepka. Net4Gas je v tuzemsku držitelem licence na přepravu zemního plynu.

Zásoby plynu ve střední EvropěZásoby plynu ve střední Evropě | E15, Pramen GIE, Eurogas

Odveta za zpětné dodávky

Polský provozovatel plynovodů Gaz-System a šéf ukrajinského přepravce plynu Ukrtransgaz řekli, že Gazprom začal omezovat dodávky zemního plynu do Polska, aby Varšava zastavila obrácené dodávky plynu na Ukrajinu. Ukrajina je teď kvůli sporům o cenu odříznuta od přímých dodávek plynu z Ruska.

PGNiG uvedl, že v pondělí obdržel o 20 procent méně plynu, než má ve smlouvě, v úterý to bylo o 24 procent méně. Gazprom to ale odmítl. Rusko přerušilo vývoz plynu na Ukrajinu v polovině června a oznámilo, že dodávky obnoví, až Kyjev zaplatí miliardy dolarů, které dluží za předchozí dodávky. Kyjev tvrdí, že zvýšená částka, kterou Moskva od dubna za plyn požaduje, je politicky motivovaná a odmítá ji zaplatit.

Jednání v Berlíně

Ukrajina od tohoto měsíce začala dovážet plyn ze Slovenska a menší objemy dováží i z Polska a Maďarska. Dodávky z Maďarska ale minulý měsíc prudce klesly. Ukrajina ročně spotřebuje zhruba 50 miliard metrů krychlových plynu. Země vytěží asi 20 miliard metrů krychlových, zbytek musí dovézt, převážně z Ruska.

Omezení Gazpromu přicházejí v době, kdy Rusko a Ukrajina uspořádají o řešení plynové krize. Jak uvedla mluvčí Evropské komise Marlene Holzner, EU uspořádá jednání mezi oběma stranami v Berlíne 20. září. Mluvčí rovněž potvrdila, že Brusel obdržel informace Poláků o snížení dodávek plynu.

Kyjev oznámil, že pro svou energetickou bezpečnost potřebuje zvýšit import zemního plynu. „Budeme čelit deficitu 5 miliard metrů krychlových,“ řekl Reuters podpředseda ukrajinského vládního kabinetu Vladimir Groisman. Jak dále uvedl, už teď plánuje vláda omezit dodávky plynu pro největší odběratele - průmyslné podniky.