Polská ekonomika ve výprodeji. Padlý zlotý servíruje Čechům levné bundy, akcie i domy

Nakupování v Polsku se teď Čechům vyplatí

Nakupování v Polsku se teď Čechům vyplatí Zdroj: ČTK

Polský zlotý jen letos oslabil oproti české koruně zhruba o pět procent.
DHP na pohonné hmoty a potraviny v Polsku kleslo z 23 procent na osm procent. A obchodníci lákají na ještě větší slevy
Polští obchodníci na levné zboží nelákají jen Čechy, ale v pohraničí s Německem i své západní sousedy
Jak zmiňuje lednová prognóza americké Citigroup, nákupy v Polsku mohou ještě zlevnit
A to v případě eskalace konfliktu na Ukrajině. Polsko je totiž podle banky na Rusku dovozně závislejší než Česko nebo Maďarsko.
7
Fotogalerie

Witamy kapitał czeski, nepřiznaně hlásí Polsko. Český kapitál má teď u severních sousedů opravdu pré. Zlotý oproti koruně nebyl nikdy slabší, a symbolicky tak spustil nákupní stavidla. Nejde přitom zdaleka jen o benzin a levné sukně šité horkou jehlou. K mání je se slevou celá polská ekonomika. Zpozornět by měli akcioví i realitní investoři, polský byznys i prosluněné varšavské byty totiž možná hned tak levnější nebudou.

Českým investorům naservírovala Polsko na stříbrném podnosu zčásti i Česká národní banka. Ta v posledních měsících zvyšuje úroky jako divá, čímž mimo jiné dělá z koruny sexy měnu rychleji, než to dokáže její polský protějšek. Z toho ovšem plyne jediné: Jakmile polská centrální banka dožene tu českou, může být slevám konec. Pokud se nerozjedou ruské tanky. 

„Česká koruna posílila od začátku pandemie proti polské měně zhruba o deset procent, což je historicky hodně. Relativně nadhodnocený kurz snižuje exportní zisky českých společností, přičemž nejde jen o export do Polska, ale do celého světa,“ uvádí ekonom banky UniCredit Pavel Sobíšek s tím, že v pohraničí trpí tuzemský maloobchod kvůli výhodnějším nákupům za hranicemi. Ostře rozevřené měnové nůžky se ale mohou začít zavírat.

„Zatímco investoři vnímají, že ČNB agresivní fázi zvedání sazeb již ukončila, v Polsku zvyšování úroků pokračuje,“ zdůrazňuje ekonom Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Vyšší úroky v Polsku by pak prostřednictvím přílivu kapitálu zlotému nejen v „boji“ s korunou opět pomohly. 

Sale: Burza i nemovitosti

Polská burza letos zatím kopírovala nepříznivý globální vztah burziánů k riziku. Index WIG20 mapující akcie největších polských firem letos přišel ze svých maxim zhruba o deset procent. Paralelní letošní pád zlotého dodává pádu polských akcií výrazně na  atraktivitě. V kombinaci s propadem zlotého oproti koruně to znamená až takřka patnáctiprocentní lednovou akciovou slevu.

„Situace je příhodná i pro investory do nemovitostí. Vzhledem k podstatně nižším nákladům na metr čtvereční řada českých realitních investorů nakupuje nemovitosti v Polsku. Silný kurz tuzemské měny tento trend umocňuje,“ zdůrazňuje Pfeiler. V závěru roku na polský realitní trh vstoupila skupina PPF, velké plány tam má i developer CPI.

Jak zmiňuje lednová prognóza americké Citigroup, nákupy v Polsku mohou nicméně ještě zlevnit. A to v případě eskalace konfliktu na Ukrajině. Polsko je totiž podle banky na Rusku dovozně závislejší než Česko nebo Maďarsko. Případný konflikt mezi Moskvou a Kyjevem by se nejvíce podepsal právě na zlotém, který podle analytiků tvoří pomyslnou bránu velkých globálních investorů sondujících příležitosti napříč celou střední Evropou. 

Obchodní disharmonie

Co může být z pohledu pouličních cen trhovců prodávajících svetry a čepice pro Čechy poměrně jednoznačnou výhrou, působí z jiného úhlu pohledu naopak. Slabý zlotý totiž znamená pro polské vývozce do Česka zlaté časy. Ceny exportu spolu se slábnoucím zlotým mohou na českém trhu klesat, anebo si polští byznysmeni jednoduše nechají efekt slabšího zlotého takzvaně „za nehty“.

O nějaké vyváženosti vzájemného obchodu mezi Prahou a Varšavou nelze mluvit. Varšava v roce 2019 podle posledních dostupných údajů dovezla z Prahy zboží za zhruba 8,4 miliardy dolarů, v opačném směru putovalo zboží za 15,2 miliardy dolarů. A v dřívějších letech to nebylo o mnoho lepší.

„Slabý kurz zlotého vůči koruně bude podporovat polský export do České republiky. Naopak silná koruna vůči zlotému bude házet klacky pod nohy českému exportu do Polska. Tato situace by mohla prohlubovat zápornou bilanci, kterou v rámci zahraničního obchodu s Polskem dlouhodobě evidujeme,“ říká ekonom společnosti BH Securities Štěpán Křeček.