Pomoc americké ekonomice se rozjíždí ztuha

Prázdné ulice v New Yorku

Prázdné ulice v New Yorku Zdroj: Reuters

Prezident Donald Trump a zdravotnická loď, která má pomoci New Yorku
Americký prezident Donald Trump
Prázdné ulice v New Yorku
Polní nemocnice v Central parku v New Yorku
Americký prezident Donald Trump podepsal balík pomoci na boj s koronavirem
10
Fotogalerie

Rozjezd žádostí malých podniků o úvěry naznačuje, že realizace podpůrných opatření pro americkou ekonomiku v době koronavirové pandemie nebude snadná. Prezident Donald Trump sice podepsal koncem března balíček v hodnotě více než dvou bilionů dolarů, který má pomoci zdravotnictví, velkým společnostem, malým firmám i domácnostem. Někteří komentátoři však varují, že podepsat obří injekci je mnohem snazší, než ji smysluplně utratit.

Data, která minulý týden přicházela z trhu práce, ukazují, že Spojené státy po letech vytváření pracovních míst vstupují do éry hluboké krize. Podle páteční zprávy ministerstva práce zaniklo v březnu 701 tisíc míst a míra nezaměstnanosti z únorových 3,5 procenta poskočila na 4,4 procenta. Tato data ale ještě zdaleka neodrážejí hloubku amerického pádu, protože se týkají jen období do 12. března, tedy před vyhlášením stavu nouze.

„Na základě vysokého počtu žádostí o příspěvek v nezaměstnanosti víme, že naše zpráva příští měsíc vykáže větší ztráty pracovních míst,“ uvedl ministr práce Eugene Scalia. O podporu totiž v posledním březnovém týdnu požádalo rekordních 6,6 milionu Američanů. „Mám pocit, že až dostaneme dubnové údaje, uvidíme, že ekonomika ztratila deset až patnáct milionů míst,“ řekl CNBC Mark Zandi z Moody’s Analytics.

Zoufalství naznačilo i páteční spuštění rozdělování úvěrů pro malé podniky, které dávají práci téměř polovině Američanů zaměstnaných v soukromém sektoru. Na program je určeno 350 miliard dolarů. Do večera byly rozpracovány půjčky pro deset tisíc firem za 3,2 miliardy. Vše ale doprovázel chaos.

Podnikatelé si stěžovali na nedostatek informací. Některým byla pomoc ve čtvrtek přislíbena, ale nakonec ji nezískali. Banky si kladly podmínky jako u ní vedený účet či jí dříve poskytnutý úvěr. Samy však dostaly manuál k rozdělování podpory jen pár hodin před startem akce.

Vláda přitom do programu chce vtáhnout i nebankovní poskytovatele úvěrů, zatím ale ani nezahájila sběr žádostí o účast. Malé firmy se navíc bojí, že peníze nedostanou včas nebo se na ně vůbec nedostane. „Pokud nám peníze dojdou, půjdeme Kongres požádat o další,“ ujišťoval je však ve Fox Business Network ministr financí Steven Mnuchin.

Komentátor Joshua Zeitz se obává, že tyto problémy jsou jen začátkem obtížného rozdílení balíku tak, aby skutečně pomohl. „Jen málo nasvědčuje tomu, že je Trumpova administrativa připravena v této výzvě obstát,“ napsal v analýze pro server Politico.

Zdůraznil, že Trump ve své válce proti americkým institucím osekal úřednický aparát, zbavil se nepohodlných a obklopil se lidmi s pochybnou kvalifikací. „Nemůžete dostat lék, když nemáte lidi, kteří vám ho podají,“ podotkla podle AP i někdejší členka Rady guvernérů Fedu Sarah Raskinová.