Posádka Sojuzu se po nezdařeném startu do vesmíru vydá na jaře

Neúspěšný start vesmírné lodi Sojuz MS-10

Neúspěšný start vesmírné lodi Sojuz MS-10 Zdroj: Reuters

Neúspěšný start vesmírné lodi Sojuz MS-10
Neúspěšný start vesmírné lodi Sojuz MS-10
Neúspěšný start vesmírné lodi Sojuz MS-10
Neúspěšný start vesmírné lodi Sojuz MS-10
Start lodě Sojuz MS-10 se dvěma členy posádky se kvůli selhání nosné rakety nezdařil.
6
Fotogalerie

Dva kosmonauti, kteří přežili nezdařený start ruské kosmické lodě Sojuz MS-10, poletí k Mezinárodní vesmírné stanici znovu. Na cestu se vydají pravděpodobně na jaře příštího roku. Podle agentury Reuters to oznámil šéf ruské kosmické agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin. Rusko po havárii nosné rakety zřejmě pozdrží vyslání nepilotované zásobovací lodě k ISS, plánované na konec října, uvedl dále Roskosmos. Správce americké vesmírné agentury NASA Jim Bridenstin prohlásil, že nadále plně věří ve vesmírnou spolupráci mezi Spojenými státy a Ruskem.

Hned ve čtvrtek ruské úřady oznámily pozastavení pilotovaných letů do vesmíru. Start lodě Sojuz MS-10 se dvěma novými členy posádky Mezinárodní vesmírné stanice se ve čtvrtek nezdařil kvůli technickým problémům nosné rakety Sojuz-FG. Záchranný systém loď úspěšně navedl na nouzové přistání v Kazachstánu. Posádka - ruský kosmonaut Alexej Ovčinin a americký astronaut Nick Hague - vyvázla podle Rogozina z nehody bez újmy a cítí se dobře.

Šéf agentury Roskosmos dnes zveřejnil na twitteru fotografie, jak sedí vedle obou kosmonautů. Rogozin přitom uvedl, že Ovčinin a Hague se již z Kazachstánu vrátili do Hvězdného městečka u Moskvy, které je hlavním ruským výcvikovým střediskem pro kosmonauty.

Rusko po čtvrteční havárii pravděpodobně pozdrží vyslání nepilotované nákladní lodě k ISS, prohlásil dnes vysoký představitel agentury Roskosmos Sergej Krikaljov.

Další zásobovací mise byla plánována na 31. října. Nákladní loď Progress - která dopravuje posádce na ISS jídlo a další zásoby - ale používá stejnou nosnou raketu, jaká se dostala do problémů při čtvrtečním incidentu, uvedl Reuters.

Správce amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Jim Bridenstine dnes v Moskvě prohlásil, že má plnou důvěru v americko-ruskou spolupráci ve vesmíru. Selhání rakety však podle něj ukázalo, jak je důležité mít víc než pouze jednu možnost, jak vysílat lidi do vesmíru.

NASA má podle Bridenstinea úžasné vztahy s Roskosmosem. Američan dále prohlásil, že má plnou důvěru v bezpečnost a spolehlivost ruských raket Sojuz a NASA je bude nadále využívat k vysílání svých astronautů na ISS.

Od ukončení letů amerických raketoplánů představovaly ruské Sojuzy jediný prostředek schopný dopravit nové posádky na ISS a NASA Rusům za každý start platí okolo 80 milionů dolarů. Tento kontrakt ale příští rok skončí a Spojené státy by se měly začít více spoléhat na soukromá vesmírná plavidla vyvinutá v USA.

Krikaljov, jehož vyjádření vysílala dnes ruská státní televize, potvrdil, že starty raket Sojuz jsou pozastaveny, dokud nebude znám přesný důvod čtvrteční nehody. První výsledky vyšetřování by měly být zveřejněny 20. října, dodal Roskosmos.

Moskva nicméně ujistila, že na palubě Mezinárodní vesmírné stanice je dostatek potravin až do dubna. Na stanici je nyní tříčlenná posádka, kterou tvoří Rus Sergej Prokopjev, Američanka Serena Auňónová Chancellorová a Němec Alexander Gerst. Na Zemi se podle původního plánu mají vrátit v prosinci, je však možné, že tam zůstanou minimálně do ledna.

Při čtvrtečním startu nastaly podle Krikaljova problémy při oddělování prvního stupně nosné rakety, který tvoří čtyři pomocné motory, od jejího druhého stupně.

"Hlavním důvodem nehody byla kolize části prvního stupně rakety s druhým stupněm," citovala agentura TASS Krikaljova. "Při incidentu byl evidentně poškozen dolní díl druhého stupně rakety, nastala odchylka od běžné dráhy letu a automaticky se aktivoval záchranný systém", díky němuž se loď Sojuz MS-10 s astronauty vrátila po balistické dráze na Zemi, dodal Krikaljov podle agentury TASS.