Pozorovatelé OBSE dorazili na místo tragédie, zajišťují trosky

místo dopadu malajsijského letadla na Ukrajině

místo dopadu malajsijského letadla na Ukrajině Zdroj: ctk

Skupina 30 pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě dorazila na místo pádu malajsijského letadla na východě Ukrajiny. Takzvaná kontaktní skupina předtím prostřednictvím videokonference jednala s povstalci. Ti prý vyšetřovatelům v práci nebudou nijak překážet.

Podle nepotvrzených informací skupinu OBSE doprovázejí čtyři ukrajinští experti a doněčtí kriminalisté. Mezinárodní tým má na místě zajistit, aby trosky letounu byly k dispozici mezinárodním vyšetřovatelům a expertům, kteří na místo dorazí později. Zájem je zejména o takzvané černé skříňky, které obsahují datový a zvukový záznam palubní komunikace.

Původní zprávy o tom, že černé skříňky zabavili separatisté, kteří zřejmě na místo pádu stroje dorazili první, ukrajinská strana i vzbouřenci sami popřeli. Vedení Doněcké oblasti dnes oznámilo, že dvě černé skříňky jsou v držení ukrajinských úřadů. Kyjev ale nic takového oficiálně nepotvrdil.

Půdu pro činnost pozorovatelů OBSE na místě katastrofy připravila podle agentury Unian kontaktní skupina složená ze zástupců Ukrajiny, Ruska a OBSE. Členové skupiny se prostřednictvím videokonference spojili s východoukrajinskými vzbouřenci, kteří slíbili, že pozorovatelskému týmu nebudou v činnosti nijak bránit.

Ukrajinské úřady a proruští separatisté se vzájemně obviňují, že stroj sestřelili. Obě strany podle BBC ujišťují, že v oblasti neměli zbraně, které by letadlo dokázaly sestřelit. Ukrajinská média ale tvrdí, že povstalci prý disponují i protiletadlovými raketovými systémy Buk, schopnými údajně sestřelovat cíle až do výše 20 kilometrů.

Letadlo se ve čtvrtek zřítilo u ukrajinské hranice s Ruskem nedaleko města Doněck, které je baštou protivládních povstalců. Ukrajinské úřady uzavřely vzdušný prostor nad východem země. Až dosud byl tento prostor nad oblastí bojů podle ruského listu Kommersant uzavřen pouze do výše 7500 metrů, prý aby ukrajinské úřady mohly inkasovat platby za přelety civilních strojů ve větší výši.

„Šokuje skutečnost, že ukrajinské úřady pustily civilní letadlo do prostoru nad územím, kde se bojuje. Sama tato skutečnost je přinejmenším zločinnou nedbalostí,“ prohlásil předseda Státní dumy, dolní komory ruského parlamentu, Sergej Naryškin.

Podle Reuters vůdce separatistů oznámil, že očekává, že dnes budou pokračovat rozhovory se zástupci Kyjeva ohledně dalšího vyšetřování události. V této souvislosti se hovoří o vyhlášení třídenního nebo čtyřdenního příměří, které by usnadnilo přístup k troskám stroje a vyšetřování příčin neštěstí.