Předsedou Evropského parlamentu je lidovec Antonio Tajani, socialisté vyklízejí pozice

Evropský parlament volí nového předsedu

Evropský parlament volí nového předsedu Zdroj: ČTK

Antonio Tajani
Antonio Tajani
Antonio Tajani
Antonio Tajani
Antonio Tajani
11
Fotogalerie

Všeobecný ústup politické levice na kontinentu pokračuje i na půdě Evropského parlamentu. Předsedou této instituce se totiž dnes ve čtvrtém kole volby na další dvaapůlleté období stal kandidát lidovecké frakce Antonio Tajani. Na tuto pozici se dostal díky dohodě s liberální frakcí, podle níž by nová aliance měla zcela vytlačit z vedení zákonodárného sboru socialisty. Ti by tak neměli získat ani jeden z 14 pozicí místopředsedů Evropského parlamentu. To zvyšuje i šance na zvolení Pavla Teličky z liberální frakce.

Nová aliance ukončila třináctileté spojenectví lidovců a socialistů. Podle sociálnědemokratického europoslance Pavla Poce se kvůli tomu Evropský parlament posune doprava. „V dohodách této politicky agresivní aliance chybí jakékoliv zmínky o sociálních tématech,“ řekl E15 levicový zákonodárce. Ohrožená může být podle něj hlavně ochrana spotřebitele. „To je první věc, která je nasnadě. Politika lidovců vždy dlouhodobě ochraňovala podniky.“

Pocův lidovecký kolega a předseda právního výboru Pavel Svoboda si ale nemyslí, že by Evropský parlament v druhé polovině pětiletého volebního období měl ovládnout jednolitý politický blok. „V reálu se koalice budou vždy vytvářet kolem konkrétních návrhů. Prvních dva a půl roku koalice stejně nefungovala a šlo to kus od kusu,“ řekl Svoboda E15.

Socialisté původně měli podle písemné dohody v druhé polovině pětiletého funkčního období post předsedy europarlamentu přenechat lidovcům, to ale nedodrželi. Lidovci ovšem získali podporu od liberální frakce, jejíž předseda a hlavní vyjednávač zákonodárného sboru o brexitu Guy Verhofstadt.

Bez souhlasu Evropského parlamentu se neobejde schválení většiny unijní legislativy. Výjimkou jsou bezpečnostní otázky, rozpočtová a daňová pravidla. Důležitá bude i jeho role při odchodu Velké Británie z Evropské unie, jeho souhlasem jsou totiž podmíněné veškeré smlouvy s třetími zeměmi.

Občané Evropské unie jeho členy volí každých pět let, europoslanci si pak volí svého předsedu na dva a půl roku. Pro zisk pozice musí kandidát více než 50 procent hlasů. Pokud se tak nestane během prvních tří kol, rozhoduje se ve čtvrtém hlasování mezi dvěma nejúspěšnějšími ze třetího kola.

Předseda Europarlamentu dohlíží na veškerou jeho práci a reprezentuje ho navenek při jednání s ostatními unijními institucemi. Podepisuje také rozpočet Evropské unie a veškerou legislativu spolu s předsedou Rady EU, v níž jsou zastoupené členské státy.

Dosavadní socialistický předseda Evropského parlamentu Martin Schulz ukončil svůj mandát s tím, že se chce věnovat německé politice. Lidovecká frakce teď bude Evropské unii jasně dominovat. Kromě nového předsedy Evropského parlamentu z ní pochází i předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a předseda Evropské rady Donald Tusk.

Antonio Tajani (63)

Třiašedesátiletý Tajani má za sebou dlouhou politickou kariéru. V mládí byl členem radikální monarchistické strany, sympatie k Savojským mu zůstaly i po odchodu ze strany.

Před vstupem do politiky vystudoval právo a pracoval jako novinář. V politice začínal na začátku 90. let v pravicové formaci Forza Italia po boku Silvia Berlusconiho, chvíli působil jako mluvčí jeho vlády. Na začátku tisíciletí se neúspěšně pokoušel o zvolení do funkce starosty Říma.

Dlouhodobě působí v evropské politice. Europoslancem se stal v roce 1994, v letech 2008 až 2014 byl v Barrosově komisích komisařem pro průmysl a podnikání a následně pro dopravu.