Při posledním severokorejském jaderném testu zřejmě zemřely stovky lidí

KLDR

KLDR Zdroj: ČTK

KLDR
2
Fotogalerie

Po šesté zářijové severokorejské jaderné zkoušce se údajně propadl v testovací lokalitě tunel. Přitom možná zahynulo více než 200 lidí.

vedla to dnes japonská televize Asahi s odvoláním na nejmenované zdroje obeznámené se situací.

Podle zmíněné televize se obětí neštěstí stali stavební dělníci, kteří v jaderné testovací lokalitě Pchunggje budovali nové podzemní zařízení.

Po prvním kolapsu tunelu zůstalo pod zemí uvězněno asi 100 dělníků. Druhý propad tunelu pak usmrtil další stovku lidí, kteří se pokoušeli první skupinu zachránit, informovala televize Asahi.

Média se neshodují, kdy se incident stal. Jihokorejská agentura Jonhap napsala, že se tunel zhroutil 10. října. Agentura Reuters s odvoláním na japonskou televizi uvádí datum 10. září.

Svou zatím poslední a nejsilnější nukleární zkoušku uskutečnila Severní Korea 3. září v testovací lokalitě Pchunggje v hornaté izolované provincii Hamgjong pukto na severovýchodě země, asi 100 kilometrů od hranic s Čínou. Oznámila, že testovala vodíkovou bombu miniaturizovanou tak, že jí může být vyzbrojena balistická raketa.

Podle odhadů americko-korejského institutu při Univerzitě Johnse Hopkinse síla severokorejské nálože dosáhla 250 kilotun trinitrotoluenu (TNT), což je šestnáctkrát víc než síla pumy svržené v roce 1945 na japonské město Hirošima. Zkouška vyvolala zemětřesení o síle až 6,3 stupně.

Odborníci již dříve sdělili, že v testovací lokalitě došlo k četným, rozsáhlým sesuvům půdy a k celkové destabilizaci oblasti a že lokalita zřejmě kvůli tomu již nebude v budoucnu použitelná pro zkoušky jaderných zbraní.

V reakci na jaderný test z 3. září zpřísnila Rada bezpečnosti OSN sankce vůči Severní Koreji. Nové sankce mimo jiné zakazují export druhé největší severokorejské vývozní položky, textilu, a omezují dovoz ropy.