Přijdou Rumunsko a Polsko o protiraketovou obranu? NATO ujišťuje, že ne

Protiraketová obrana - ilustrační foto

Protiraketová obrana - ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Rumunsko vyjádřilo znepokojení nad oznámením Pentagonu, že ruší poslední fázi budování protiraketové obrany v Evropě. Oznámil to server BalkanInsight. Spojené státy ale údajně ujišťují Varšavu i Bukurešť, že s nimi v plánech na obranu Evropy před raketami dál počítají. Generální tajemník Severoatlantické aliance Anders Fogh Rasmussen uvedl, že změny v protiraketové obraně nijak neohrozí bezpečnost evropských zemí NATO. Zároveň zdůraznil, že americké rozhodnutí nijak nesouvisí s Ruskem.

Americký ministr obrany Chuck Hagel v pátek oznámil stornování čtvrté etapy budování protiraketového štítu v Evropě. Zdůvodnil to nutností úspor kvůli rozpočtovým škrtům a přesunem strategických priorit do Tichomoří, kde USA čelí možné hrozbě severokorejských raket.

Rasmussen ale uvedl, že první tři fáze protiraketové obrany budou realizovány podle plánu, včetně základen v Polsku a Rumunsku. Tyto tři fáze poskytnou v roce 2018 ochranu všem státům NATO v Evropě a jejich území, jak bylo plánováno, řekl šéf NATO. Evropané nepocítí žádný rozdíl v obraně jejich zemí proti raketám, dodal.

Polsko a Rumunsko naznačují nejistotu

Změna plánů Pentagonu vyvolala v Bukurešti znepokojení, napsal server BalkanInsight bez uvedení zdroje. Rumunské ministerstvo zahraničí v oficiální reakci na Hagelovo prohlášení zdůraznilo, že v souladu s předchozí dohodou zůstává v platnosti plán na zřízení raketové základny v jihorumunské obci Deveselu.

Americká strana podle agentury Mediafax ujistila Bukurešť, že v souladu se třetí etapou realizace protiraketové obrany bude základna v Rumunsku funkční do roku 2015. Čtvrtá etapa, jejíž součástí mělo být nasazení nových raket, ale už realizována nebude.

Americký list The Washington Post napsal, že skupina amerických armádních expertů v minulých dnech navštívila Varšavu. Jejich cílem bylo ujistit polského spojence o tom, že zrušení čtvrté etapy nevyřazuje Polsko z protiraketového štítu a není ústupkem Moskvě. Obranné rakety kratšího doletu budou v Polsku rozmístěny podle původního plánu.

Rasmussen: Platí pozvání Rusku budovat obranu společně

Šéf NATO Rasmussen zopakoval, že rozhodnutí nesouviselo s Ruskem a že celá protiraketová obrana není namířena proti Rusku. Moskva tvrdí, že budovaná protiraketová obrana NATO oslabuje odstrašující účinek ruských strategických raket. Rasmussen prohlásil, že „stále platí pozvání Rusku budovat společně protiraketovou obranu“. Pro země NATO i pro Rusko by taková spolupráce byla výhodná, řekl.“

Protirakety dlouhého doletu nebudou příští rok umístěny na základnách v Polsku a Rumunsku, ale kvůli severokorejské hrozbě na Aljašce. Rakety kratšího doletu budou v Polsku rozmístěny podle původního plánu.

Vláda amerického prezidenta Baracka Obamy již plány na budování protiraketového štítu zásadním způsobem měnila. Obama několik měsíců po nástupu do úřadu zrušil záměr svého předchůdce George Bushe, jehož součástí měla být radarová základna v Česku. Místo něj přišel s novým konceptem protiraketové obrany, kterou USA se spojenci v NATO budují postupně ve více fázích.

Radek Palata: Obamovy velké vize a svázané ruce