Průzkum EY: Nejvíce fúzí a akvizic se chystá kolem plynu a ropy

plynovod (ilustrační foto)

plynovod (ilustrační foto) Zdroj: Gazprom

Světový trh fúzí a akvizic má předpoklady pro další oživení. Během příštích 12 měsíců plánuje nějakou transakci celosvětově 59 procent společností a 40 procent českých firem. Zájem o fúze je na šestiletém maximu, vyplývá z pravidelného průzkumu poradenské firmy EY, jehož se zúčastnilo přes 1600 generálních ředitelů a manažerů z 53 zemí světa. Například nadpoloviční většina českých manažerů hledá nové akviziční cíle mimo Českou republiku a nejvíce investují v Německu, Číně, USA a Francii.

„Globální tempo růstu HDP je poměrně pomalé. Za takové situace se společnosti, které chtějí úspěšně expandovat a transformovat se, nemohou spolehnout pouze na organický růst,“ řekl dnes novinářům vedoucí partner transakčního poradenství společnosti EY ve střední a jihovýchodní Evropě Vladislav Severa. Růst globálního trhu fúzí a akvizic, který už v letošním roce vykazuje rekordní hodnoty, by měl podle barometru EY pokračovat i v příštím roce.

„Hodnota uzavřených transakcí letos je zatím meziročně o třetinu vyšší. A o pozitivních vyhlídkách transakčního trhu svědčí i fakt, že celosvětově ještě nikdy nebylo ohlášeno tolik 'megatransakcí' nad deset miliard dolarů jako letos. Čtyři pětiny světových respondentů jsou proto přesvědčeny, že trh fúzí a akvizic v horizontu 12 měsíců poroste,“ uvádí průzkum.

S pozitivními očekáváními na trhu koresponduje i rostoucí počet transakcí, které společnosti zařazené do průzkumu aktuálně plánují. U 55 procent světových respondentů, zvažujících v příštích 12 měsících nějakou akvizici, jsou to minimálně tři transakce.

Obezřetný přístup

'Přehřátí' akvizičního trhu ale prý nehrozí, protože přístup k transakcím je velice obezřetný. Téměř tři čtvrtiny respondentů celosvětového průzkumu během uplynulých dvanácti měsíců nedokončily nějakou akvizici, protože nebyla plně v souladu se strategií jejich firmy.

„Šéfové podniků všechno posuzují v dlouhodobém výhledu a každou transakci zvažují mnohem pečlivěji než v minulosti. A pokud objeví nějaký problém, neuzavřou ji. Rozhodně to není tak, že by dělali obchody za každou cenu,“ doplnil manažer transakčního poradenství EY v České republice Jan Zadražil.

Pohyb v energetice

Nejvíc fúzí a akvizic se chystá v ropném a plynárenském průmyslu (69 procent oslovených společností z tohoto sektoru plánuje akvizici), v odvětví spotřebního zboží (67 procent), v báňském a hutním průmyslu (67 procent), v průmyslové výrobě (66 procent), a v energetice a veřejných službách (65 procent). V Česku mají chuť investovat akviziční kapitál především manažeři z odvětví technologií (60 procent), energetiky a utilit (57 procent) a finančních služeb (50 procent).

Proti minulému průzkumu se zvýšil z 35 na 40 procent počet světových respondentů, kteří v rozvíjejících se ekonomikách hodlají do roka investovat minimálně desetinu svého akvizičního kapitálu. Většina kapitálu však půjde do rozvinutých zemí. Výrazně (o 26 procent) vzrostl především počet oslovených manažerů, kteří plánují akvizici v eurozóně.

K nejatraktivnějším destinacím v celosvětovém měřítku patří Spojené státy, Velká Británie, Čína, Indie a Německo. Nejvýznamnějšími investorskými zeměmi jsou Brazílie, USA, Francie, Německo, Austrálie a Velká Británie.