Putin chce využít své vítězství ve volbách k nepopulárním krokům. Plánuje vyšší daně i personální změny

Právě započaté prezidentské volby v Rusku potrvají do neděle.

Právě započaté prezidentské volby v Rusku potrvají do neděle. Zdroj: Profimedia

Od právě probíhajících ruských prezidentských voleb se nečeká žádná změna, předpokládá se, že v nich opět hladce zvítězí současná hlava státu Vladimir Putin. Zajímavý vývoj by ale mohl v zemi nastat v týdnech až měsících po hlasování. Do médií prosakují zákulisní informace, že se Putin chystá povolebního období využít k nepopulárním změnám. Především by mohl významně zvýšit daně, aby měl z čeho financovat válku na Ukrajině. Ruské elity jsou zároveň nervózní ze spekulací o chystaných personálních změnách.

Ruská ekonomika loni posílila a očekává se, že se jí bude dařit i letos. Růst je však tažen válečným úsilím, které státní kasu citelně bolí. Zbrojení letos podle odhadů spolyká více než třetinu výdajů. Tenčí se i rezervy ve fondu národního blahobytu. Zatímco před válkou v něm podle Bloombergu bylo 8,9 bilionu rublů (zhruba 99 miliard dolarů), nyní jich tam zbylo pět. K tomu si Kreml půjčuje na domácím trhu.

Prezident chce více zdanit bohaté

Není proto překvapivé, že se objevují zprávy o chystaném zvyšování daní. Web Važnyje istorii uvedl, že stát by tímto způsobem chtěl získat až čtyři biliony rublů, čímž by se nahradilo čerpání rezerv z fondu. Oficiálně Putin nedávno oznámil, že má v úmyslu přepracovat daňový systém. V projevu k zákonodárcům řekl, že chce spravedlivější rozdělení daňové zátěže směrem k těm s vyššími osobními a firemními příjmy.

Vláda podle zmíněného zdroje zvažuje zvednout korporátní daň z dvaceti na 25 procent. Sazba daní z příjmu fyzických osob u vysoce výdělečných lidí by měla jít nahoru z patnácti procent na dvacet. U těch, co vydělávají jeden až pět milionů rublů ročně, pak z třinácti na patnáct procent.

Průměrná roční mzda přitom loni dosáhla 885 tisíc rublů. Válka a s ní spojený nedostatek pracovníků vytváří tlak na růst mezd. Odměny pro inženýry mechaniky, svářeče, řidiče nebo kurýry loni vzrostly podle údajů náborové služby Superjob až o pětinu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!