Putin nevyloučil účast letadel Ruska na náletech proti IS

ruská stíhačka Mig-31

ruská stíhačka Mig-31 Zdroj: Volne dilo: Doomych; Wikimedia

Rusko by se mohlo zapojit do leteckých úderů západních zemí proti organizaci Islámský stát (IS) v Sýrii. Po setkání s americkým prezidentem Barackem Obamou to řekl jeho ruský protějšek Vladimir Putin. Účast Moskvy na případné pozemní operaci roti radikálům v Sýrii je ale podle něj vyloučena. Podle nejmenovaného amerického představitele řešili oba státníci i krizi na Ukrajině a Obama se kriticky vyjádřil k dodržování dohod z Minsku.

Oba lídři se sešli na okraj zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku a šlo o jejich první setkání za více než dva roky v době zhoršených vztahů obou mocností. Navzdory tomu, že v předchozích pondělních projevech na VS OSN mezi oběma přetrvávaly rozpory v pohledu na řešení syrské krize, podle Putina se během zhruba 90 minut trvajícího společného jednání snažili najít shodu.

Po diskusi o případném zapojení Ruska do vojenských operací Putin podle agentury AP nevyloučil účast ruských letadel na vzdušných zásazích spojenců, k zapojení do pozemní operace však podle něho nikdy nedojde. „Uvažujeme o tom,“ řekl novinářům o možném angažmá ruských letadel nad Sýrií.

Šéf Kremlu rovněž podle agentury Reuters rovněž prohlásil, že se s Obamou budou „snažit o překonání existujících rozporů“, a že je Moskva připravena zlepšit vztahy s Washingtonem.

Neshody o roli Asada

Nejmenovaný zdroj z americké diplomacie však Reuters řekl, že se prezidenti neshodli na budoucí roli syrského vůdce Bašára Asada. Zatímco podle Obamy nemůže být Sýrie s Asadem v čele stabilní, Putin jej považuje za člověka, který je klíčový pro porážku teroristů.

Podle představitele Washingtonu dali lídři USA a Ruska najevo, že velení svých jednotek přítomných v oblasti Sýrie nařídí, aby vedla jednání s cílem předejít možnému vzájemnému konfliktu.

Přibližně polovinu času schůzky zabralo podle americké strany téma Ukrajiny, na jehož řešení tlačil především Washington. Vztahy mezi oběma mocnostmi se v posledních měsících ještě více vyhrotily v souvislosti s loňskou ruskou anexí ukrajinského poloostrova Krym a s podporou povstalců na východě Ukrajiny. Obama prý během dal během newyorského jednání najevo znepokojení nad nedodržováním dohod z Minsku, které mají zajistit ukončení konfliktu a mírovou budoucnost Ukrajiny.