Putin vyhlásil rozsáhlé vojenské cvičení ve středu Ruska

Ruská stíhačka Suchoj Su-30

Ruská stíhačka Suchoj Su-30 Zdroj: Canberra5986, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Ruská hlídková loď Ladnyj
Plavidlo Samum
Ruská válečná loď Admirál Šapošnikov
Čínské loďstvo, fregata typu 054A / Jiangkai II
Raketový křižník Moskva
5
Fotogalerie
Ruské vojenské letectvo a vojska protivzdušné obrany v centrálním Rusku byly na rozkaz prezidenta Vladimira Putina uvedeny do plné bojové pohotovosti v rámci mimořádné prověrky před rozsáhlým cvičením Centr-2015. Akce se podle ministerstva obrany účastní na 12 tisíc vojáků, 250 letadel a vrtulníků a dalších i 700 kusů dalších zbraní a vojenské techniky.

V rámci prověrky se letecké jednotky přemísťují na operativní letiště, aby je připravily na příjem hlavních sil. Přesuny podle médií uskutečňují rovněž jednotky protivzdušné obrany. Počítá se s ostrou střelbou, včetně odpalování střel s plochou drahou letu na cvičné cíle na Sibiři.

Cvičení je součástí série ruských vojenských manévrů z posledních měsíců. Odehrávají se na pozadí prudkého zhoršení vztahů mezi Ruskem a Západem kvůli údajnému zapojení Moskvy do konfliktu na východě Ukrajiny, což Moskva popírá.

Nedávno například Rusko pořádalo manévry spolu s Čínou ve Středozemním moři. A souběžně s touto akcí proběhlo na severu Evropy v Baltském moři cvičení plavidel osmi členských států NATO. Podle Moskvy rusko-čínské manévry nebyly zaměřeny proti nikomu. Něco takového svému cvičení nepřipisuje ani Severoatlantická aliance.

Ruské cvičení začíná ve stejný den jako vojenské manévry osmi evropských zemí a USA na severu Norska, Švédka a Finska, tedy v oblasti silně pociťující zvýšenou aktivitu ruské armády. Do cvičení se zapojila stovka stíhaček a čtyři tisíce vojáků. Z členských zemí NATO se účastní USA, Německo, Velká Británie, Francie, Nizozemsko a Norsko, přidali se i švédští, finští a švýcarští vojáci.

Manévry, které skončí 5. června, jsou největším na letošní rok plánovaným cvičením NATO s účastí bojových letadel. Podobné cvičení proběhlo poprvé v roce 2013. NATO jej chce pořádat každé dva roky.

Analýza: Koho vlastně porazí Rusko